Az USA részben eltörli az acélipari termékekre kivetett védővámot

MTI
2002.06.10. 08:36
A dömpingellenes vámmal sújtott importált külföldi acéltermékek közül 61-et mentesít a vám alól az Egyesült Államok. A hétvégén bejelentett lépés részben válasz azokra a bírálatokra és ellenintézkedésekre, melyeket az amerikai vám márciusi kivetése miatt tettek a külföldi acélszállítók.

Akkor 8 és 30 százalékos védővámot vetett ki a Bush kormányzat, s eredeti szándéka szerint ezek három évig maradtak volna érvényben, amíg az amerikai acélipar úgymond nem tudja konszolidálni helyzetét.

Mostanra kiderült, hogy 61 termékféleség esetében azért nem indokolt a pótvám fenntartása, mert ezen termékeket az amerikai acélipari vállalatok nem állítanak elő ilyeneket kellő mennyiségben. Az amerikai kereskedelmi minisztérium érvelése szerint a vámteherrel érintett körből történt kiemelésük nem gyengíti (márciusi) védelmi intézkedéseik hatékonyságát.

A termékeket részben európai országok szállítják az USA-ba - írja az AFP francia hírügynökség, mely szerint más acélipari termékek körében is várható hasonló "felmentő" amerikai lépés. A mentesítések indokoltságának vizsgálatára Washington július 3-ig adott magának határidőt.