Javaslatcsomag a költségvetési törvény módosítására

MTI
2002.06.11. 13:38
A költségvetési törvény módosítására benyújtott javaslatcsomagban a kormány változtatni kíván a jegybank-törvényen, a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvényen és az ÁPV Rt. működésének szabályozásán is. Az indoklás szerint a módosítás növelné a Magyar Nemzeti Bank (MNB) önállóságát, a monetáris tanács függetlenségét.

Az eddigieknél részletesebben határozza meg a törvény az MNB árfolyam-politikával kapcsolatos hatáskörét. Eszerint a kormány a jegybank egyetértésével dönt az árfolyamrendszer típusáról és annak fontosabb jellemzőiről, mint a sávszélesség, a középárfolyam, illetve a valutakosár összetétele. Az előterjesztők szerint ez a megoldás áll a legközelebb az EU árfolyamrendszeréhez, az ERM II előírásaihoz és megfelel az eddigi gyakorlatnak is.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési feladatkörének változatlanul hagyása mellett a javaslat indítványozza egy olyan felügyelő bizottság (fb) létrehozását, amely rendelkezik a folyamatos tulajdonosi ellenőrzés hatáskörével.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) részvénytársaságról szóló törvény javasolt módosítása szerint az állami fejlesztési, beruházási feladatok megvalósítása során az MFB, illetve azok a társaságok, amelyekben az MFB ellenőrző részesedéssel rendelkezik, kötelesek lesznek alkalmazni a közbeszerzési törvény előírásait.

A javaslat előírja, hogy külföldi forrásokat az MFB csak a pénzügyminiszter egyetértésével vehet fel. Előírnák az előterjesztők azt is, hogy az MFB portfóliójában lévő cégeket - bár azok továbbra is az MFB könyveiben lennének nyilvántartva - a jövőben az ÁPV Rt. kezelné. Ugyancsak javasolják az előterjesztők az elnöki és a vezérigazgatói poszt szétválasztását az MFB-nél.

Az állam tulajdonában lévő vállalkozói vagyon értékesítéséről szóló törvény módosítása több, eddig az egyes tárcák felügyelete alá tartozó állami céget az ÁPV Rt. felügyelete alá helyezne. A korábban a szaktárcák felügyelete alatt álló társaságok közül a jövőben a vagyonkezelő gyakorolja a tulajdonosi jogokat egyebek mellett a Magyar Posta Rt., a Hitelgarancia Rt., valamint a Cartographia Kft. esetében.

A javaslat egyben a minisztériumi struktúra változásaihoz igazítja az állami vagy részben állami cégek felügyeletét. Így a korábban a KöVíM-hez tartozó társaságokat a Gazdasági és Közlekedési, illetve a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz sorolja, a Matáv 1 darab szavazatelsőbbséget biztosító részvénye a Miniszterelnöki Hivataltól az informatikai tárcához kerül. Az MFB feletti tulajdonosi jogokat a jövőben a gazdasági és közlekedési miniszter gyakorolja.