Drága az internetezés a tagjelölteknél

Napi Online
2002.06.19. 09:01
Lettországban az internetezés költsége (a szolgáltatás, a hozzáférés és a hardver ára) négyszerese az Európai Unió (EU) tagállamaiban mért átlagnak - idézi az E-Kereskedelem Online az EU brüsszeli bizottságának a csatlakozni vágyó országok között végzett legújabb felmérését.

Magyarországon ez a szorzószám 2,5. A csatlakozás előtt álló országok átlaga 2, míg a legfejlettebbnek számító Cipruson és Máltán olcsóbban lehet internetezni, mint az EU-tagállamokban.

Magyarországon a népesség 5-9 százaléka fér hozzá a világhálóhoz otthonról. A csatlakozás előtt állók átlaga 8; az EU-ban négyszer, az USA-ban hatszor többeknek adatik meg ez a lehetőség.

Magyarországon a lakosság 22 százalékának van számítógépe, de Szlovénia, Málta és Ciprus e tekintetben még közelebb áll az uniós átlaghoz.

A vezetékestelefon-ellátottság területén a csatlakozás előtt állók 77 százalékos arányukkal már-már behozták az EU átlagát (ott ez a szám 86 százalék); Magyarországon a tagjelöltekével megegyező az arány.

A mobilhálózat elterjedtségét illetően az EU átlaga 72, az USA-é 44 százalék. Szlovénia 75 százalékos adatával az EU felett teljesít, ezt az országot követi Ciprus, Magyarország és Csehország.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a csatlakozás előtt állók jelentős növekedést mutatnak. A visegrádi országok közül a legrosszabb helyzetet Lengyelországban tapasztalták. Bulgáriában, Romániában, Horvátországban és Szerbiában a szükséges tőke hiánya okozza a lemaradást.(NAPI)