Közeledik a kamatemelés az eurózónában?

euractiv.hu
2002.06.20. 08:38
Az árstabilitását kockáztató tényezők erősödtek az elmúlt időszakban az eurózónában - ismerte el Otmar Issing, az Európai Központi Bank (EKB) főközgazdásza.

A Wirtschafts Woche című üzleti hetilapnak adott interjújában Issinget arról kérdezték, mikor emel kamatot az eurózóna központi bankja a növekvő pénzellátás, a magas bérmegállapodások és az újraéledő gazdaság inflációs hatásainak kiküszöbölésére. Az EKB szakembere természetesen azt mondta: nem várhatják el tőle, hogy erre pontosan válaszoljon. Azonban leszögezte: az árstabilitást kockáztató tényezők kétségkívül erősödtek az elmúlt időszakban.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint májusban az eurózóna 12 havi inflációja 2 százalékosra, az EKB által az árstabilitás küszöbértékének tekintett szintre csökkent. Az elemzők szerint azonban ennek statisztikai okai voltak, és az infláció a jövőben ismét megugorhat.

Irányadó kamatát az EKB 2001 novembere óta 3,25 százalékon tartja, abból a megfontolásból, hogy a túl gyors kamatemelés visszavetheti a még mindig törékeny, újjáéledő európai gazdaságot.

Az euróövezet növekedésének kilátásairól Issing elmondta: a gazdaság talpra állása a második félévben felgyorsulhat. Ez az euró értékének növekedésében is tükröződni fog - tette hozzá.