László Csaba szerint nem csökkenthető a hiány

MTI
2002.06.20. 14:40
A tervezettet az idén 172,5 milliárd forinttal meghaladó államháztartási hiány nagy valószínűséggel nem csökkenthető, ám a kormány szándéka, hogy ez tovább ne növekedjen - erősítette meg László Csaba pénzügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az általános tartalék további 48 milliárd forintos feltöltésére az előre nem látható váratlan kötelezettségek teljesítése miatt tettek javaslatot. A céltartalékok nagyobb összegű feltöltését pedig a tavalyi bérdöntések, illetve a száznapos programban vállalt bérkötelezettségek teljesítése indokolta - tette hozzá.

A költségvetés módosítása szerint az államháztartás egyenlegét javító, illetve a rontó tételek is 324 milliárd forintot tesznek ki.

Az áfából 74,5 milliárd forint, személyi jövedelemadóból 89,5 milliárd forint többlet bevétel várható a tervezetthez képest, a költségvetés bevételei 250 milliárd forinttal nőnek. A módosítás az egészségbiztosítási alap összesen 69,4 milliárd forint bevétel- növekedését tartalmazza, míg az országimázs előirányzat törlése 4,7 milliárd forintos megtakarítással jár.

A kiadásokat az előirányzotthoz képest 92 milliárd forinttal növelik a bruttó bérek, mintegy 60 milliárd forinttal az egyszeri nyugdíjkiegészítés, 104 milliárd forintot meghaladóan az egészségbiztosítási kiadások, 48 milliárd forinttal az általános tartalék feltöltése, 11 milliárddal az iskolakezdési családi pótlék és 7 milliárd forinttal a családi pótlék 20 százalékos emelése.

László Csaba reméli, hogy a költségvetéshez az idén már nem kell hozzányúlni, ám nem zárta ki, hogy a későbbiekben szükség lehet további módosítására.