Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Egyre több dán és svéd támogatja az euró bevezetését

euractiv.hu
2002.06.21. 15:47
Kapcsolódó cikkek (1)
Dániában és Svédországban az elmúlt egy évben a közvélemény szimpátiája az euró javára változott, míg Nagy-Britanniában a lakosság többsége továbbra is ellenzi a font lecserélését - derül ki az Eurobarometer legújabb kutatásából.

Az EU közvélemény-kutatójának felmérése szerint a dánok 52 százaléka támogatja az euró bevezetését, ami 5 százalékpontos növekedést jelent a tavaly őszi felmérés adataihoz képest. Svédországban jelenleg 49 százalékos az euró híveinek aránya, ami az őszi adatokat nézve 2 százalékpontos csökkenést mutat, de éves alapon számolva nőtt az európártiak aránya. Nagy-Britanniában pedig csupán a lakosság 31 százaléka ért egyet az eurózónához történő csatlakozással, a többség, 52 százalék ellenzi azt.

A március 29. és május 1. között felvett kutatás kitért az eurózóna országaira is, ahol átlagosan 75 százalékos a közös európai valuta támogatottsága. Az előző, az euró bevezetése előtt készült tavaly őszi felmérés adataihoz képest a valutaunió összes országában növekedett az euró népszerűsége, jelenleg minden tagállamban 60 százalék feletti az eurót támogatók aránya.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.