Egyre több dán és svéd támogatja az euró bevezetését

euractiv.hu
2002.06.21. 15:47
Dániában és Svédországban az elmúlt egy évben a közvélemény szimpátiája az euró javára változott, míg Nagy-Britanniában a lakosság többsége továbbra is ellenzi a font lecserélését - derül ki az Eurobarometer legújabb kutatásából.

Az EU közvélemény-kutatójának felmérése szerint a dánok 52 százaléka támogatja az euró bevezetését, ami 5 százalékpontos növekedést jelent a tavaly őszi felmérés adataihoz képest. Svédországban jelenleg 49 százalékos az euró híveinek aránya, ami az őszi adatokat nézve 2 százalékpontos csökkenést mutat, de éves alapon számolva nőtt az európártiak aránya. Nagy-Britanniában pedig csupán a lakosság 31 százaléka ért egyet az eurózónához történő csatlakozással, a többség, 52 százalék ellenzi azt.

A március 29. és május 1. között felvett kutatás kitért az eurózóna országaira is, ahol átlagosan 75 százalékos a közös európai valuta támogatottsága. Az előző, az euró bevezetése előtt készült tavaly őszi felmérés adataihoz képest a valutaunió összes országában növekedett az euró népszerűsége, jelenleg minden tagállamban 60 százalék feletti az eurót támogatók aránya.