Bóvli szint közelében a France Télékom és az Orange kötvénye

MTI
2002.06.24. 14:50
Két fokozattal - a bóvli szint határára - rontotta a France Télécom és a többségi tulajdonában lévő Orange mobilszolgáltató vállalati adósi minősítését a Moody's Investors Service, a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátással.

A hitelminősítő közleménye szerint a piacvezető francia telefoncég hosszú távú adósi besorolása az eddigi Baa1-ről (más minősítők beosztása szerint BBB pluszról) Baa3-ra (BBB mínusz), rövid távú osztályzata Prime-2-ről Prime-3-ra süllyed. Ugyanilyen mértékben romlik a brit Orange minősítése a két cég köztötti befektetési kapcsolat miatt.

Az indoklás szerint nem várható, hogy a France Télécom és az Orange együtt a magas adósságteher közeljövőbeni csökkentéséhez elegendő, szabadon felhasználható pénzügyimérleg-többletet (EBITDA) termel. A Moody's szerint nem lehet azzal számolni, hogy a francia cég nettó adóssága az év végére 70 milliárd euró alá süllyed, sőt nem zárható ki 2002 végére akár 75 milliárd eurós adósságállomány sem.

Jóllehet a hitelminősítő nem számít azonnali likviditási nehézségekre a France Télécomnál, a londoni közlemnény megjegyzi, hogy a cég hosszú futamú adósságából jövőre 15 milliárd eurós hányad jár le, s az FT - bár várhatóan folytatja vagyona értékesítését és visszalízingelését, valamint az adósság értékpapírra váltását - továbbra is jelentős mértékben rá lesz szorulva az adósságpiacra.

Az esetleges további leminősítés azt jelentené, hogy a France Télécom/Orange adóssága a bóvli szintként nyilvántartott, befektetési szempontból már igen kockázatos CCC sávba szorulna vissza.