Soros szerint itt a világgazdasági válság

MTI
2002.06.28. 09:41
Soros György szerint George W. Bush amerikai elnök és csapata a felelős a dollár értékvesztéséért, s azért, hogy "a nemzetközi pénzügyi rendszer varratai felfeslőben vannak".

A magyar születésű amerikai nagybefektető a London Business Schoolban mondott csütörtök esti beszédében kijelentette, hogy "komoly bajban vagyunk ... a helyzet válságos". Soros szerint a latin-amerikai válságot tetézi a dollár árfolyamzuhanása, ami azt jelenti, hogy "a világgazdaság motorja gyakorlatilag leállt".

A milliárdos a befektetői bizalom hiányát "a gazdaságban meglévő Bush-tényezőnek" nevezte előadásában, mondván: az Egyesült Államokban még mindig azt hiszik, hogy a piacok majd korrigálják magukat, a piacokat azonban nem lehet magukra hagyni, kívülről kell korrigálni őket.

Soros közölte, a dollár hanyatlása meglepetésként érte, s a jelenséget annak tulajdonítja, hogy "nincs bizalom az amerikai ügykezelésben", annak egyoldalúságában, "a nemzeti önérdek hajszolásában". A bizalomvesztés okai között említette azt is, hogy az Egyesült Államok "nem viselkedik a világgazdaság vezető hatalmához illő felelősséggel, s nem törődik a pénzügyi rendszerrel".

Soros az eurót is "igen tökéletlen instrumentumnak" nevezte, amelynek kezelésén szerinte "sok javítanivaló van még". Hozzátette ugyanakkor, hogy hosszabb távon, ahogy mind több ország csatlakozik az euróövezethez, a közös pénz erősebb lesz, mert nagyobb gazdaság áll majd mögötte.