Salamon
7 °C
13 °C

Soros szerint itt a világgazdasági válság

MTI
2002.06.28. 09:41
Soros György szerint George W. Bush amerikai elnök és csapata a felelős a dollár értékvesztéséért, s azért, hogy "a nemzetközi pénzügyi rendszer varratai felfeslőben vannak".

A magyar születésű amerikai nagybefektető a London Business Schoolban mondott csütörtök esti beszédében kijelentette, hogy "komoly bajban vagyunk ... a helyzet válságos". Soros szerint a latin-amerikai válságot tetézi a dollár árfolyamzuhanása, ami azt jelenti, hogy "a világgazdaság motorja gyakorlatilag leállt".

A milliárdos a befektetői bizalom hiányát "a gazdaságban meglévő Bush-tényezőnek" nevezte előadásában, mondván: az Egyesült Államokban még mindig azt hiszik, hogy a piacok majd korrigálják magukat, a piacokat azonban nem lehet magukra hagyni, kívülről kell korrigálni őket.

Soros közölte, a dollár hanyatlása meglepetésként érte, s a jelenséget annak tulajdonítja, hogy "nincs bizalom az amerikai ügykezelésben", annak egyoldalúságában, "a nemzeti önérdek hajszolásában". A bizalomvesztés okai között említette azt is, hogy az Egyesült Államok "nem viselkedik a világgazdaság vezető hatalmához illő felelősséggel, s nem törődik a pénzügyi rendszerrel".

Soros az eurót is "igen tökéletlen instrumentumnak" nevezte, amelynek kezelésén szerinte "sok javítanivaló van még". Hozzátette ugyanakkor, hogy hosszabb távon, ahogy mind több ország csatlakozik az euróövezethez, a közös pénz erősebb lesz, mert nagyobb gazdaság áll majd mögötte.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.