Csak a hadiipar pörög az USA-ban

MTI
2002.07.25. 15:40
Júniusban a várt növekedés helyett nyolc hónapja nem mért ütemben esett a tartós iparcikkek rendelésállománya az Egyesült Államokban, megkérdőjelezve az éppen megindult fellendülés erejét.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtöki adatsora szerint a múlt hónapban 3,8 százalékkal 166,60 milliárd dollárra csökkent a nagy értékű iparcikkekre adott új rendelések értéke. A Dow Jones előzetes konszenzusa fél százalékos növekedést jósolt júniusra; májusban 0,6 százalékkal nőtt a rendelésérték.

A júniusinál nagyobb mértékben legutóbb tavaly novemberben esett a rendelésérték: akkor 5,9 százalékos visszaesést mértek.

A júniusi adatsor szerint elsősorban a járműszektorban gyengült a kereslet: itt 5,6 százalékkal esett vissza a rendelésérték, mindenekelőtt a repülőgép-gyártóknak feladott megrendelések 46,8 százalékos zuhanása miatt. A személyautók rendelésállománya 3,4 százalékkal apadt. A járműipar nélkül számítva 3,1 százalékkal csökkent volna az új megrendelések értéke.

Az egyetlen szektor, amelyben emelkedést rögzítettek, a hadiipar volt, amelynek rendelésállománya 18,5 százalékkal nőtt júniusban. A védelmi rendelések nélkül az átfogó ipari rendelésérték 4,8 százalékkal esett volna.