Tovább csökkent a budapesti lakások ára

MTI
2002.07.29. 10:12
A budapesti lakóingatlanok irányára 2002 második negyedévében tovább csökkent, a lakások négyzetméterét átlagosan 209 ezer forintért kínálták az eladók - derül ki a Terinfo Ingatlan Figyelő Adatbank nyilvántartása alapján készült Ingatlan-adatbázis legújabb kiadványából.

A tanulmány szerint egy évvel korábban még 212 ezer forintot kértek egy négyzetméterért. Két éve, 2000 második negyedévében mindössze 149 ezer forint volt a fővárosi lakások átlagos irányára, 1999 április-júniusban pedig átlagosan 99 ezer forint.

Az idén a második negyedévben 119 és 403 ezer forint között mozgott a lakások négyzetméterenkénti irányára, szemben az egy évvel korábbi 117-420 ezer forinttal.

Tilk László Géza, az adatbázist kiadó Huninfor Informatikai és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója szerint a használt lakások utóbbi egy évben megfigyelt árcsökkenésének oka a túlkínálat és a fizetőképes kereslet mérséklődése.

Véleménye szerint ezt a helyzetet nem befolyásolja az sem, hogy a lakáshitelek kamatai az utóbbi hónapokban számottevően csökkentek, mivel a lakosság nagy része nem elég hitelképes nagy összegű kölcsönök felvételéhez.

Tilk László Géza előrejelzése szerint a lakóingatlanok áremelkedése csak az EU csatlakozás után várható, az integráció hatására ugyanis várhatóan megnő a kereslet. A szakértő szerint a lakáspiac újbóli fellendüléséhez mindenképpen tőkebeáramlásra van szükség, ez a külföldi beruházóktól, illetve a kormányzati beavatkozástól, például bérlakásépítéstől várható elsősorban.