Merrill: az elemzők vállalják névvel elemzéseiket

Napi Online
2002.07.29. 15:37
A Merrill Lynch & Co. támogatja a tengerentúli tőzsdefelügyelet azon javaslatát, amely szerint a jövőben az elemzőknek személyesen kellene igazolniuk elemzéseiket - írja a Reuters.

A túlzottan derűlátó elemzései miatt nemrégiben 100 millió dollárt kipengető Merrill Lynch most igyekszik eminensként viselkedni, s támogatásáról biztosította a szövetségi értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) július 24-én kelt javaslatát, amely szerint az elemzőknek névvel kellene vállalniuk a kezükből kikerülő jelentéseket. A Merrill üdvözöl minden olyan lépést, amely az elemzésekbe vetett befektetői bizalom helyreállítását célozza - jelentette ki a társaság kutatásvezetője, Robert McCann.

Emlékezetes, hogy a Merrillnek májusban sikerült kiegyeznie a New York-i főállamügyésszel, az egyezség 100 millió dollárjába került a vállalatnak. Eliot Spitzer amiatt nyomozott a legnagyobb értékpapírcég ellen, hogy az nem vezette-e szándékosan félre a befektetőket egyes részvények értékelésével.

Spitzer gyanúja szerint a Merrill elemzői pozitív minősítést adtak olyan, egyébként általuk rossznak tartott cégek papírjaira, amelyekhez egyéb érdekek kapcsolták őket. Az államügyész akkor olyan e-maileket mutatott be, amelyek bizonyítják, hogy az elemzők magánvéleményként leszólták az ajánlott papírokat.