Belgiumban a fogkrém kivételével betiltották a fluoros készítményeket

MTI
2002.07.31. 15:26
A belga közvéleményben nagy meghökkenést keltett, hogy Magda Aelvoet egészségügy-miniszter azonnali hatállyal betiltotta a fluoros tabletták, cseppek, rágógumik forgalmazását, csak a fluortartalmú fogkrémek maradnak forgalomban.

A miniszter asszony a legfelső egészségügyi tanács szakvéleményére hivatkozik, amely szerint a fluor túladagolása árt az idegrendszernek, és egyre több csontritkulásos esetet és fluormérgezést hoznak vele összefüggésbe.

A miniszteri kabinet nem vonta kétségbe a fluor jótékony hatását a foganyagra, de szerintük a fluornak csak a helyi hatása előnyös. Aelvoet abban reménykedett, hogy maga az Európai Unió fog kiadni hasonló irányelvet, ám mivel a döntés késlekedett, végül saját hatáskörben hozott döntést.

A legfelső egészségügyi tanács arra is rámutatott, hogy jelenleg lehetetlen megállapítani a fluorbevitel ajánlott napi mennyiségét, és így fennáll a túladagolás kockázata.

A miniszteri rendeletet, amely a hivatalos közlönyben való megjelenése után, tehát néhány napon belül lép életbe, nagy meghökkenéssel és általában ellenzéssel fogadták a belga fogorvosok. Elsősorban azt kifogásolták, hogy a rendelettel a kormány pánikot kelt a fluor ellen, és egyrészt túlhangsúlyozza kellemetlen mellékhatásait, másrészt lekicsinyli jótékony hatását a fogazatra.