Kinyitnak Uruguay-ban a bankok

MTI
2002.08.05. 09:12
Uruguay már hétfőn hozzájut az amerikai kormány másfél milliárd dolláros áthidaló segélyéhez, amelynek célja az ország pénzügyi rendszerének megszilárdítása.

Ennek nyomán - miután az amerikai kormányzat mintegy megelőlegezte a nemzetközi pénzügyi szervezetek segélyét - a latin-amerikai országban már hétfőn kinyithatnak a bankok, amelyek július 30-án függesztették fel az ügyfelek kiszolgálását.

Ezt megelőzően a montevideói törvényhozás mindkét megszavazta a bankrendszer stabilizálásáról szóló - s a pénzügyi válságból való kilábaláshoz elengedhetetlennek tartott - törvényt, amely előirányozza az állami bankokban a számlák részleges befagyasztását. A befagyasztott összegek 25 százalékát egy, 35 százalékát két, és a maradék 40 százalékát három év múlva szabadítanák fel.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az Amerika-közi Fejlesztési Bank (IDB) így lényegében hárommillárd dollárról 3,8 milliárd dollárra emelte Uruguaynak szánt csomagját, ugyanis az uruguayi központi bankba e héten 800 millió dollár új segély érkezik, s 700 millió "előleg" abból a csomagból, amelyet még júniusban szavaztak meg Montevideónak a nemzetközi pénzügyi szervezetek.

Paul O'Neill amerikai pénzügyminiszter vasárnap Washington támogatásáról biztosította az Uruguayban elfogadott stabilizációs intézkedéseket, s ezért segítséget nyújt a pénzügyi rendszer megszilárdításához.

A gyakorlatilag már négy éve gazdasági válsággal küszködő Uruguayban a hazai össztermék az idén becslések szerint 5 százalékkal csökken, miközben a munkanélküliség eléri a 16 százalékot. A bankokat kedden azért kellett bezárni, mert az ország devizatartalékai júliusban több mint 50 százalékkal estek.