Orsolya
7 °C
10 °C

Kinyitnak Uruguay-ban a bankok

MTI
2002.08.05. 09:12
Uruguay már hétfőn hozzájut az amerikai kormány másfél milliárd dolláros áthidaló segélyéhez, amelynek célja az ország pénzügyi rendszerének megszilárdítása.

Ennek nyomán - miután az amerikai kormányzat mintegy megelőlegezte a nemzetközi pénzügyi szervezetek segélyét - a latin-amerikai országban már hétfőn kinyithatnak a bankok, amelyek július 30-án függesztették fel az ügyfelek kiszolgálását.

Ezt megelőzően a montevideói törvényhozás mindkét megszavazta a bankrendszer stabilizálásáról szóló - s a pénzügyi válságból való kilábaláshoz elengedhetetlennek tartott - törvényt, amely előirányozza az állami bankokban a számlák részleges befagyasztását. A befagyasztott összegek 25 százalékát egy, 35 százalékát két, és a maradék 40 százalékát három év múlva szabadítanák fel.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az Amerika-közi Fejlesztési Bank (IDB) így lényegében hárommillárd dollárról 3,8 milliárd dollárra emelte Uruguaynak szánt csomagját, ugyanis az uruguayi központi bankba e héten 800 millió dollár új segély érkezik, s 700 millió "előleg" abból a csomagból, amelyet még júniusban szavaztak meg Montevideónak a nemzetközi pénzügyi szervezetek.

Paul O'Neill amerikai pénzügyminiszter vasárnap Washington támogatásáról biztosította az Uruguayban elfogadott stabilizációs intézkedéseket, s ezért segítséget nyújt a pénzügyi rendszer megszilárdításához.

A gyakorlatilag már négy éve gazdasági válsággal küszködő Uruguayban a hazai össztermék az idén becslések szerint 5 százalékkal csökken, miközben a munkanélküliség eléri a 16 százalékot. A bankokat kedden azért kellett bezárni, mert az ország devizatartalékai júliusban több mint 50 százalékkal estek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.