Emánuel
3 °C
12 °C

Algéria több olajat szeretne kitermelni

MTI
2002.08.05. 16:30
Algéria hétfőn hivatalosan kérte saját napi OPEC- kitermelési kvótájának emelését, ezzel valószínűleg heves vitát indít el az olajkartell államai között. A hírre meredeken esett a határidős nyersolaj a szabadpiacon.

Az algériai energiaügyi és bányászati miniszter azt közölte, hogy a jelenlegi, 693 ezer hordó/nap engedélyezett kitermelési OPEC-kvótával szemben 1,1 millió hordó/nap kitermelésére lenne kapacitása.

A miniszter szerint országa már hivatalosan kérvényezte a kvótaemelést az OPEC-nél. A kérést a hónap folyamán később, a kartell kormányzótestületének ülésén vizsgálják meg, mielőtt a szeptemberi miniszteri konferencia elé terjesztenék.

Az OPEC adatai szerint Algéria, az egyik legkisebb kitermelő, júniusban engedély nélkül is lényegesen a kvótát meghaladó, 835 ezer hordó/nap mennyiséget termelt ki.

Néhány OPEC-tag - így például Algéria és Nigéria -, amelyek saját erőből nem tudják fejleszteni olajkitermelésüket, sajátos konfliktushelyzetbe kerültek: a külföldi befektetők elsődleges érdeke a termelés maximalizálása lenne, miközben a kormánypolitika a kitermelt mennyiség kordában tartásával próbálja a jövedelmet maximalizálni - írta a Reuters.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.