Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Algéria több olajat szeretne kitermelni

MTI
2002.08.05. 16:30
Algéria hétfőn hivatalosan kérte saját napi OPEC- kitermelési kvótájának emelését, ezzel valószínűleg heves vitát indít el az olajkartell államai között. A hírre meredeken esett a határidős nyersolaj a szabadpiacon.

Az algériai energiaügyi és bányászati miniszter azt közölte, hogy a jelenlegi, 693 ezer hordó/nap engedélyezett kitermelési OPEC-kvótával szemben 1,1 millió hordó/nap kitermelésére lenne kapacitása.

A miniszter szerint országa már hivatalosan kérvényezte a kvótaemelést az OPEC-nél. A kérést a hónap folyamán később, a kartell kormányzótestületének ülésén vizsgálják meg, mielőtt a szeptemberi miniszteri konferencia elé terjesztenék.

Az OPEC adatai szerint Algéria, az egyik legkisebb kitermelő, júniusban engedély nélkül is lényegesen a kvótát meghaladó, 835 ezer hordó/nap mennyiséget termelt ki.

Néhány OPEC-tag - így például Algéria és Nigéria -, amelyek saját erőből nem tudják fejleszteni olajkitermelésüket, sajátos konfliktushelyzetbe kerültek: a külföldi befektetők elsődleges érdeke a termelés maximalizálása lenne, miközben a kormánypolitika a kitermelt mennyiség kordában tartásával próbálja a jövedelmet maximalizálni - írta a Reuters.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.