Túlkínálat az ingatlanpiacon

MTI
2002.08.08. 12:04
A GKI Gazdaságkutató Rt. és a Wallis Ingatlan Rt. által készített ingatlanindex a második negyedévben 29,2 mutatott, ez további romlás az előző negyedévi 23,1-es értékhez viszonyítva, és a legalacsonyabb 2000 eleje óta- mondta Molnár László, a GKI ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatóján.

Az ingatlanpiac mindegyik szegmensében túlkínálat uralkodik. A lakáspiaci szereplők a legpesszimistábbak, míg a raktár- és a telekpiacon jelentős javulást jeleztek előre a GKI és a Wallis által megkérdezettek.

Az irodapiacon még mindig sok a kiadatlan helyiség - állapítja meg a felmérés. A használt ingatlanok átlagosan 3 százalékkal, az új építésűek 1-2 százalékkal lettek olcsóbbak a második negyedévben. A következő egy évben infláció alatti, 3-4 százalékos árnövekedéssel számolnak az ingatlanforgalmazók és -fejlesztők.

Az üzlethelyiségek túlkínálata Budapestre és a legnagyobb vidéki városokra jellemző. Molnár László rámutatott: jelenleg is folynak fejlesztések, így a jövőben tovább nő a kínálat, a kereslet ezzel nem tart lépést. Hozzátette: a fővárosban tavaly 20 százalékkal nőtt az új irodák alapterülete, az idén további 10 százalékos bővülés várható a már megkezdett ingatlanfejlesztések alapján.

Az üzlethelyiségek eladási ára a második negyedévben minimálisan 1 százalékkal nőtt, a következő egy évre 3-4 százalékos árnövekedést prognosztizáltak.

Az idén április-júniusban "állt" a lakáspiac - fogalmaz elemzésében a GKI és a Wallis. A panellakások már csak jelentős diszkonttal adhatók el, a kedvező hitellehetőségek miatt nőtt a kínálat, a kereslet azonban a használt lakások iránt nem élénkült számottevően.

Az elemzés szerint az új lakások négyzetméterenkénti ára a következő 12 hónapban 6-8 százalékkal, a használt lakóingatlanoké 3 százalékkal emelkedik. Az idén a második negyedévben átlagosan 1 százalékkal mérséklődött a használt lakások négyzetméterenkénti ára, míg az új lakásoké 3 százalékkal nőtt.

A raktárak és a telkek ára a prognózisok alapján a következő egy évben 6, illetve 11 százalékkal, vagyis infláció feletti mértékben növekszik.