Másfél hónapra leáll a Zalakerámia Tófejen

2009.03.03. 19:27
A piaci kereslet visszaesése miatt március közepétől átmenetileg leáll a termelés a Zalakerámia tófeji gyáregységében.

Márton Péter vezérigazgató kedden elmondta, hogy a másfél hónapos leállás a 320 embert foglalkoztató üzem dolgozóinak több mint 70 százalékát érinti. A gyáregység 238 dolgozójának a leállás ideje alatt - a szakszervezettel történt megállapodás szerint a Munka törvénykönyve által előírt bért fizetik ki. Az üzemben csak a termelés szünetel, az értékesítés, a logisztika és az adminisztráció tovább működik.

A termelés leállítása egyelőre csak a tófeji gyáregységet érinti, és ott sem terveznek létszámleépítést, ugyanis a Zalakerámia munkahelymegtartó támogatásra nyújtott be pályázatot. Márton Péter a termelés átmeneti leállítását a kerámiapiac visszaesésével indokolta: a készletek a piac csökkenése miatt jelentősen megemelkedtek, további árukészleteket termelni pedig felesleges finanszírozással járna, amit szeretnének elkerülni.

A csempék iránti kereslet 2006-hoz képest már tavaly visszaesett 20 százalékkal. Idén az év elején 10 százalékos visszaesésre számítottak, ehhez képest időarányosan 30 százalékkal csökkent a kerámiaértékesítés.

A módosított prognózisok alapján másfél hónap múlva újraindulhat a termelés, de április végén már biztosabb terveket lehet készíteni. Ha a piac nem változik, folytatni kell a gyártást Tófejen, de ha rosszabb állapotok alakulnak ki, akkor vannak olyan megoldások is, hogy csak részben dolgozik tovább az üzem - jegyezte meg a vezérigazgató.

A Zalakerámia 50 éve működik Magyarországon, a cégvezetésnek a kedvezőtlen piaci helyzetre úgy kell reagálnia, hogy a pénzügyi stabilitást továbbra is fenn tudja tartani. Ugyanakkor a készletek sem tartanak ki a végtelenségig, a kerámiagyártásra pedig a jövőben is szükség lesz - mutatott rá Márton Péter.