Minden szobát kiadtak a Balatonnál

2013.08.09. 07:08
A kánikula miatt a szállásközvetítők kiadó szobákat próbálnak felhajtani a Balaton-parton. Két évtizede nem volt példa arra, hogy ennyire nagy legyen az igény a tóparti nyaralás iránt. A meleg mellett az alacsony árak is vonzóvá teszik a Zimmer Freit.

Húsz éve nem volt példa arra, hogy a balatoni utazási irodák, szállásközvetítők kiadó szobák után kutassanak a Balatonon a főszezon közepén, írja a Napi Gazdaság. A hetek óta tartó kánikulának köszönhetően nemcsak a szállodákban és a panziókban van telt ház, hanem a fizetővendéglátóhelyeken is.

Az elmúlt években sok szállásadó már a tóhoz vezető utakon megpróbált vendéget fogni, idén azonban nincs szükség az út széli silbakolásra, a nyaralni vágyók keresik a házakat. A lapunk által megkérdezett szobakiadók szerint az északi és a déli parton augusztus 20-ig nagyon nehéz lesz vízhez közeli házat találni, sőt a tótól távolabb lévő apartmanok és villák jelentős része is foglalt marad.

tumblr mqbupj9bgX1qzl1ivo1 1280
Fotó: Index

A Zimmer Frei idei dübörgésében a jó időn kívül nagy szerepe van annak is, hogy a magyar pénztárcákhoz szabottak az árak. A naponta és személyenként 2500−3500 forint között kínált szállások − még a kevésbé színvonalasak is − szinte azonnal elkelnek. A legnagyobb kereslet − elsősorban a minden korábbinál nagyobb kerékpáros turizmus miatt − az egyéjszakás, olcsó szállások iránt van − nem véletlen, hogy a "Balatoni Bringa Körút" mentén lévő "fogadók" egy része a főszezon kellős közepén árat emelt −, de a többi vendég 75-80 százaléka is legfeljebb 3-4 napra érkezik.

A gyakori vendégváltás növeli a szállásadók költségeit, ettől függetlenül az utóbbi napokban ugrásszerűen nőtt a kereslet a takarítást és a kulcsátadást felvállaló személyzetre. Siófokon és Keszthelyen ilyen feladatra szakosodott cégek is alakultak a napokban. A tíz euró körüli szállásár és a gyenge forint a külföldiek érdeklődését is felkeltette, Kázmér Miklós, a német Euro Travel GmbH magyarországi képviselője szerint az elmúlt években nemcsak itthon lett egyre fontosabb, hogy mi mennyibe kerül, e tekintetben pedig a fizetővendéglátóhelyekkel sem a szállodák, sem a panziók nem tudják felvenni a versenyt.

A Révfülöpön kerékpárosszállást üzemeltető Molnár Ildikó szerint az elmúlt évekhez képest idén a főszezon eddig eltelt részében legalább 40 százalékkal több vendégük volt, augusztus 20-ig pedig telt házuk van. Ebben része van annak is, hogy számos balatoni szállásadó még felárral sem fogadja az egy- vagy kétéjszakás vendégeket.