Ami mellett a Burj Khalifa is eltörpül

2013.09.15. 17:11
A világ legmagasabb felhőkarcolója a 830 méteres, sokcsillagos szuperluxus Burj Khalifa Dubajban, ezt a 2010-es nyitás óta mindenki tudja. A világ legmagasabb épületének lenni óriási presztízs, és pontosan mutatja, melyik ország, melyik város számít – vagy akarja mutatni magát – éppen a világ közepének. Ez a cím azonnali és örökkévaló világhírt jelent, és olyan legendás építményekkel fogják együtt emlegetni a tulajdonosát, mint az Eiffel-torony és az Empire State Building. Bemutatjuk a jelenleg épülő legmagasabb felhőkarcolókat a világon – a toplistából jól látszik, hol tombol ma az építési láz a legnagyobb hőfokon: nem meglepő módon Kínában. Mégsem náluk épül a Burj Khalifa trónfosztója, hanem szinte annak a szomszédjában.

10. Chow Thai Fook Center, Kuangcsou, Kína. 530 méter, 116 emelet

A World Trade Centerhez hasonló, bár asszimetrikus ikertornyok első tagja már elkészült a Gyöngy-folyó partján, igaz, az alig 440 méter magas.

A közel száz méterrel magasabb keleti tornyot 2010-ben kezdték el építeni, a tervek szerint 2017-re készül el. Luxusapartmanok és egy 270 szobás szálloda lesz benne (a nyugati toronyból is harminc emeletet foglal el a helyi Four Seasons). 86 liftet terveznek bele, és kereken 400 ezer négyzetméternyi hasznosítható terület lesz benne. A kivitelező a brit Erup, ami többek között a sydneyi Operaházat és a pekingi olimpia ikonikus stadionját, a Madárfészket is építette.

9. One World Trade Center, New York, USA. 541 méter, 109 emelet

A szeptember 11-i terrortámadásban megsemmisült ikertornyok helyén épülő új felhőkarcoló kicsit magasabb lesz, mint a WTC volt, és hasonlóan dominálni fogja Manhattan látképét.

Illetve már dominálja is, hiszen a 2006-ban kezdődött, 3,9 milliárd dolláros projekt a vége felé jár, 2014 elején a tervek szerint át is adják az épületet. A magassága szimbolikus jelentőségű: 541 méter lábban mérve pontosan 1776, a függetlenségi nyilatkozat és azzal az Egyesült Államok születésének éve. Funkcióját tekintve irodaház lesz, a legmenőbb amerikai cégek versenyeznek azért, hogy ideköltöztessék a főhadiszállásukat vagy legalább egy pár irodát. A bérleti ár igencsak borsos, a Condé  Nast lapkiadó például 90 ezer négyzetméternyi irodát vett ki 25 évre 2 milliárd dollárért.

8. Lotte World Tower, Szöul, Dél-Korea. 556 méter, 123 emelet

Lotte World Szöul szórakoztatónegyede, gyakorlatilag egy gigászi vidámpark bevásárlóközpontokkal és luxusszállodákkal, aminek a büszkesége lesz 2015-től a fejlett világ legmagasabb felhőkarcolója (a dél-koreai PR-osok kacifántos megfogalmazása azt takarja, hogy Kína és a Közel-Kelet nem játszik ebben a kategóriában).

Az építkezés 13 évnyi tervezés és előkészítés után 2011 márciusában kezdődött, az egyedi design a tervezők szerint koreai népi motívumokat tükröz, és a jellegzetes koreai kerámiaedények alakját követi. Az alsó hat emeleten bevásárlóközpont lesz, aztán 54 emeletnyi iroda, 25 emelet luxusapartman, arra jön egy 33 emeletes szálloda, majd a legfelső három szint, ami a nagyközönség előtt megnyitott kilátóként fog üzemelni, 497 méteren a világ legmagasabb ilyenjeként. 

7. Rose Rock, Tiencsin, Kína. 588 méter, 100 emelet

Az elképesztő ütemben fejlődő, most 13 milliós észak-kínai metropoliszban, Tiencsinben épülő felhőkarcolóról nem sokat tudni.

Az alapkövet 2011 decemberében tették le, az építkezés gőzerővel zajlik most is, a 2,3 milliárd dolláros projekt vezető tervezője a New York-i Rockefeller Center mintájára alakította ki az épület designját. Egy teljes új városközpont épül köré kisebb-nagyobb felhőkarcolókkal, magasvasúttal és rengeteg parkkal, a cél az, hogy egy szupermodern és nagyon zöld városnegyed oszlassa el azt a képet, hogy a kínai nagyvárosok szmogban fuldokló csúf betondzsungelek.

6. Goldin Finance 117, Tiencsin, Kína. 597 méter, 117 emelet

A Rose Rocknál csak hat magasabb, épülőfélben levő felhőkarcoló van a világon, de abból egy pont ugyanabban a városban.

A Goldin Finance 117 építése már 2008-ban elkezdődött, aztán a nyilvánosság előtt nem részletezett problémák miatt másfél évet állt 2010-11-ben, hogy aztán egy alapos újratervezés után folytatódjon. Az átadást jelenleg 2015-re ígérik. Az épületet köré a New York-i Central Parkhoz hasonló zöldövezetet terveznek, lakóépületekkel, iskolákkal és a versailles-i kastélyra emlékeztető luxusépületekkel.

5. Shanghai Tower, Sanghaj, Kína. 632 méter, 121 emelet

Már szerkezetkész, és 2014-ben át is adják Sanghaj új büszkeségét, ami már most is Kína legmagasabb épületének számít.

A szomszédjában álló 420 méteres Jin Mao Centerrel és a 480 méteres Shanghai World Financial Centerrel a három óriás markánsan meg fogja határozni Sanghaj látképét a következő évtizedekre. Igazi különlegességnek ígérkezik az óránként 65 kilométeres sebességgel közlekedő lift, illetve a 84. és a 110. emelet között elterülő Jin Jiang Hotel, a világ legmagasabb szállodája. A 2,2 milliárd dollárból felhúzott épület egy sor környezetvédelmi díjat kapott, a legkörnyezetbarátabb felhőkarcoló lesz a világon, az áramellátását szinte teljes egészében nap-, szél-  és geotermikus energia fedezi majd.

4. Wuhan Greenland Center, Vuhan, Kína. 636 méter, 125 emelet

Vuhan városa aligha cseng ismerősen a magyarok többségének, annak ellenére, hogy egy tízmilliósnál is nagyobb metropoliszról van szó Kína középső részén (egyébként Győr testvérvárosa 1995 óta).

Az építkezés még csak a földmunkánál tart, de az átadás dátumát már kitűzték 2017-re. A vezető építész ugyanaz az Adrian Smith, aki a Burj Khalifa tervezője is volt. Az eredeti tervekben egyébként még csak 606 méter szerepelt, akkor dobtak rá erre még harmincat, hogy elkészült a Shanghai Tower, csak hogy meglegyen a Kína legmagasabb épülete cím. Aztán persze közbejött egy-két apróság, amelyekről a következő két bekezdés szól.

3. Ping An Finance Center, Sencsen, Kína. 660 méter, 115 emelet

A Ping An Kína egyik legnagyobb biztosítója és pénzügyi szolgáltató cége, az új főhadiszállását 2010-ben kezdte el építtetni, a tervek szerint 2016-ban adják át.

A cég háttere elég zavaros, a New York Times oknyomozása szerint a többségi tulajdonos nem más, mint Ven Csia-pao kínai miniszterelnök családja. Az építő cég az a Thornton Tomasetti, ami többek között a Kuala Lumpur-i híres Petronas-ikertornyot, a tajvani Taipai 101-et, a New York-i új Yankees-baseballstadiont vagy a San Franciscó-i AT&T Park stadiont építette, ahol a Giants játssza a baseballmeccseit.

2. Sky City, Csangsa, Kína. 838 méter, 202 emelet

A kínai építőipar csodája lesz, ha valóban a tervek szerint készül el. Idén júliusban kezdték az építkezést, és a kivitelező azt ígéri, a forradalmi moduláris technológiájának hála már jövő áprilisban átadható állapotban lesz.

Az eredeti terv 666 méterről szólt, de a városvezetés ragaszkodott hozzá, hogy lenyomják a Burj Khalifát, így a tervező végül rálicitált a dubaji felhőkarcolóra még tíz métert. Csangsa egyébként egy hétmilliós nagyváros Közép-Kínában, és a tervek szerint az épületben 17 ezer emberre való lakást, egy szállodát, egy kórházat, iskolákat, valamint egy 10 tenisz- és hat kosárlabdapályát magába foglaló sportcentrumot költöztetnek majd. Mindezt alig másfél milliárd dollárból, úgy, hogy az épület a tervek szerint ellen fog állni egy akár 9-es erejű földrengésnek is.

1. Kingdom Tower, Jeddah, Szaúd-Arábia. 1000 méter, 167 emelet

A Burj Khalifát tervező és építő stáb új felhőkarcolója a szomszédos Szaúd-Arábiában, ami az első felhőkarcoló lesz a világon, ami eléri az egy kilométeres magasságot.

A világ egyik leggazdagabb embere, Al-Waleed bin Talal szaúdi herceg építteti a húszmilliárd dolláros Kingdom City projekt részeként, ami egy egész szupermodern város lesz a Vörös-tenger partján. A herceg eredetileg egy mérföld (nagyjából 1600 méter)  magasságot kért, de a statikusok meggyőzték, hogy ezt a környék talajszerkezete nem tudná stabilan tartani. Magassága mellett a legfőbb különlegessége a 610 méteres magasságban levő hatalmas kör alakú kilátóterasz lesz, pazar látvánnyal a városra, a tengerre és a sivatagra. Az építkezés idén áprilisban kezdődött, 2019-re tervezik az átadását.