Százhatvanszoros különbség a lakásárakban

2013.09.16. 15:36 Módosítva: 2013.09.16. 15:36

Az Otthon Centrum kínálatában a legdrágább és legolcsóbb négyzetméterár között százhatvanszoros a különbség. Összegyűjtötték az idei év legjeit az ingatlanpiacon.

A drágák

Egy teraszos, budai Várra néző, 5 szobás ,180 négyzetméteres luxuslakást 369 millió forintért kínálnak a Duna-parton. Ennél csaknem négyszer többe, 1,4 milliárd forintba kerül egy 1400 négyzetméteres, 22 szobás, 1926-ban épült villa a zuglói diplomatanegyedben. Ez egyébként pontosan a fele az ötös lottó aktuális nyereményének.

A fővárosi agglomerációban is 1,1 milliárd forintba kerül egy 1500 négyzetméteres kúria. Itt azonban már repülőgéphangárt és kifutópályát is kapunk mellé. Meg persze borozót, vadásztermet, borospincét, télikertet, fedett úszómedencét, szaunát és fitnesztermet is.

A 369 millió forintos ár még nem a plafon. Az Otthon Centrum jelenlegi kínálatában egy V. kerületben lévő, kétszintes, 280 négyzetméteres lakás a legdrágább, 450 millió forint. A luxuslakáshoz egy 70 négyzetméteres terasz is tartozik.

Siófok mellett, Töreki természetvédelmi területén egy 650 négyzetméteres birtokot halastóstul, lovardástul  380 millió forintért árulnak. Egy fonyódi, 30 méteres saját partszakasszal rendelkező, 113 négyzetméteres házat pedig 199 millióért. Az Otthon Centrum kínálatában a legdrágább vidéki lakás – majdnem 300 millióért egy tatai, az Öreg-tó partján álló 9 szobás, 336 négyzetméteres lakás lifttel és mélygarázzsal.

Az olcsók

Az Otthon Centrumon keresztül eladott ingatlanok közül a legolcsóbb egy 70 négyzetméteres ház volt, 890 ezer forintért. A tormaföldei ház 12 ezer forintos négyzetméterára így pont 162-szer volt kevesebb, mint a fővárosi, Duna-parti 2 milliós négyzetméteráron kínált lakásé.

20 ezer forintnál kevesebb négyzetméterárú ingatlanra több példát is találunk. Tiszaföldváron egy 90 négyzetméteres házat árulnak16 ezer forintos négyzetméteráron, Tápiógyörgyén 120 négyzetméteres családi ház kapható négyzetméterenként 18 ezer forintért.

A VIII. kerületben egy felújítandó, komfort nélküli (víz és villany a bejárati ajtónál, csatorna és gáz a közelben) 61 négyzetméteres lakást 34 ezer forintos négyzetméteráron vásároltak meg. A lakás egy négyzetméterre vetített ára csaknem nyolcszor kisebb, mint a fővárosi átlagár. Az ilyen alacsony négyzetméterár kiugró a fővárosban, annál is inkább, mivel az alsó határt egy XX. kerületi 68 ezer forintos négyzetméteráron kínált ház, illetve egy 79 ezer forintos négyzetméterárú X. kerületi lakás jelenti. Vidéken a legolcsóbb egy 18 négyzetméteres, komfort nélküli vályogház, 3 millió forintért.

Az Otthon Centrum az árak mellett a legkisebb alapterületű ingatlanoknak is utánanézett a kínálatában.  A legkisebb egy Csörögön kínált, könnyűszerkezetes, 10 négyzetméteres ház 3,5 millióért.

Eladási árak megoszlása

Amíg a 100 milliónál drágább ingatlanok forgalma az Otthon Centrum tranzakcióiban a fővárosban alig 1 százalékot tesz ki – országos szinten pedig még ennél is kevesebbet –, az olcsó ingatlanok adják a forgalom jelentős részét, főleg kisebb településeken.

A KSH szerint az 1 millió forintos áron gazdát cserélt ingatlan adják az összes adásvétel csaknem egyötödét. A 2 milliónál olcsóbb ingatlanok a vidéki városokban pedig 10 százalékot tesznek ki a teljes forgalomból.