Milliókat spórolhatnánk az új ingyenhitellel

2013.11.18. 10:30 Módosítva: 2013.11.18. 10:30

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter magánvéleményként megfogalmazva azt javasolta a jegybank növekedési hitelprogramja kapcsán, hogy az építőipar fellendítését 2014-ben célszerű lenne kiterjeszteni a magánberuházások, magánlakások építésének támogatásával. Konkrétumok híján a Hitelnet.hu elemzői kiszámolták, mit jelentene ez számokban, ha a jegybank a magánlakások támogatása mellett döntene.

„Egy ilyen fordulat nem biztos, hogy elegendő ösztönző erőt jelenthetne a még márciusban beharangozott esetleges szocpolemelés helyett azoknak, akik már több hónapja várnak az építkezés elindításával. Ez a támogatási lehetőség minden bizonnyal fellendíthetné a pangó lakáshitelpiacot, akár nagyobb kedvezményt is jelenthetne a tervezett szocpolemelés helyett. A szükséges saját erő kérdését azonban nem rendezi, anélkül viszont nem hitelképes az igénylő” – mondta Fitos Szilárd, a hitelpiaci portál szakértője.

Amennyiben a tervezett támogatott építési hitel az október 1-jén elindult és a jelenleg is érvényes növekedés hitelprogram második szakasza alapján kerülne beárazásra, akkor a hitelkamat mértéke nem haladhatná meg a 2,5 százalékot. A táblázatban a Hitelnet.hu szakértői összehasonlították a jelenlegi támogatott hitelekkel és egy esetleges támogatott hitellel elérhető havi törlesztéseket 20 éves futamidő esetén.

A Hitelnet.hu számításai szerint ez annyit jelent, hogy 10 millió forint építési hitel esetén az összes visszafizetendő összeg tekintetében a különbség 20 évre több mint 4,5 millió, pontosan 4 560 000 forint, tehát ennyivel kevesebbet kellene visszafizetnie az adósnak, ha a jelenleg támogatott hitel helyett az új „ingyenhitelt” venné igénybe.

Családi ház építésére jelenleg egyébként kétféle államilag támogatott hitel és a lakásépítési kedvezmény (szocpol) is igényelhető. Jelenleg 5 vagy 20 évig támogatott lakáshitel-lehetőségek közül választhat az, aki építkezéshez szeretne hitelt igényelni, és megfelel az egyébként nem túl szigorú előírásoknak. A „fiatalok és többgyermekesek kamattámogatott hitele” 20 évig garantálja az állami kamattámogatást, amennyiben az igénylők 35 év alattiak. A legalább két gyermeket nevelők esetén az alsó korhatár 45 év. A kamattámogatás mértéke ebben az esetben az eltartott gyermekek számától függ. Az „otthonteremtési kamattámogatás” a futamidő első 5 évében jár, de ebben az esetben nincs az igénylő személyére jogszabályban rögzített feltétel. A kamattámogatás mértéke ebben az esetben is az eltartott gyermekek számától függ.

Hitelbírálat során elterjedt gyakorlat, hogy a várható havi törlesztő részlet két-háromszorosát elérő összevont jövedelemre van szükség az adós-adóstárs részéről, feltéve, ha nincs más hitelük. Ezek alapján egy 10 millió forintos építési hitel már akkor elérhető lehet, ha az adós és adóstárs 140-170 ezer forintos összevont jövedelemmel rendelkezik. Az elvárt saját erő általában a várható érték 20-30 százaléka, de ez jelentősen függ az adós jövedelmi helyzetétől is.