Eladják az Új Udvart az izraeliek

2014.01.14. 11:56

Az izraeli Plaza Centers és az ingatlan másik tulajdonosa is eladta 50-50 százalékos részesedését a Kolosy tér közelében lévő Új Udvar bevásárlóközpontban - derül ki a Plaza Centers közleményéből, írja a portfolio.hu.

A Plaza Centers által 70 százalékban tulajdonolt leányvállalat és az Új Udvar másik tulajdonosa (a közleményben nincs nevesítve, de vélhetően a Shikun & Binui ingatlanfejlesztőről van szó) is megállapodott az 50-50 százalékos üzletrészek eladásáról, egy ez idáig meg nem nevezettt befektető részére. A közlemény szerint a Plaza Centers 2,35 millió eurót (700 millió forint) könyvelhetett el az ügyletért, ami alapján feltételezhető, hogy az ingatlan teljes vételára (4,7 millió euró) 1,4 milliárd forint volt. Piaci információink szerint azonban a tranzakció értéke közelebb lehetett a 7 millió euróhoz, ha figyelembe veszünk egyéb tényezőket is.

Mivel rengeteget kéne költeni az ingatlanra, hogy érdemi nyereséget termeljen, ezért üzleti megfontolásból érthető a vételár mértéke, azonban valahol megdöbbentő, hogy hasonló összegért manapság 2000 négyzetméter körüli luxus lakóingatlanokat árulnak Magyarországon.

Ran Shtarkman a Plaza Centers elnöke és vezérigazgatója úgy nyilatkozott a közleményben, "Az Új Udvar ugyan egy működő bevásárlóközpont, de komoly fejlesztésekre lenne szüksége ahhoz, hogy magasabb hozzáadott értéket és bevételt tudjon nyújtani a tulajdonosok számára. A jelenlegi finanszírozási környezet és a lehetőségeink miatt mi inkább úgy döntöttünk, hogy eladjuk a részünket. Az eladás összhangban van azzal a célunkkal is, hogy értékesítjük a nem a fókuszunkban lévő érdekeltségeinket, és az erőinket a fő hozamtermelő eszközeinkre összpontosítjuk."

A Bécsi úton található Új Udvar bevásárlóközpontot 1998-ban adták át, mint első generációs budai bevásárlóközpontot. Az Új Udvar a Shikun & Binui R.E.D. első magyarországi fejlesztése volt. A 3 szintes ingatlan mintegy 12 ezer négyzetméternyi kiadó területet kínál. Az utóbbi években egyre több negatív hír érkezett a bevásárlóközponttal kapcsolatban, mivel mérete, kialakítása és kínálata miatt nem tudta tartani a versenyt az újabb és nagyobb plázákkal. 2006-ban pedig még a mozit is bezárták, ami az első, nemzetközi multicég által üzemeltetett modern, többtermes filmszínház volt, amit nem eladtak, hanem bezártak. Az Új Udvarnak pedig eddig még nem sikerült olyan megújulást produkálnia, mint pl. a szintén nehéz időket is megélt Budagyöngyének, ami manapság a gasztro-delikát vonalon megerősödve csábítja újra a vásárlókat.