Kartellt sejt a GVH az ingatlanközvetítőknél

2014.07.04. 12:37

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyanúja szerint a Dunahouse Franchise Kft. és az Otthon Centrum Franchising Tanácsadó Kft.  2013-ban olyan megállapodást köthetett, melynek keretében egyes ingatlanokat mindkét cég munkatársai értékesíthettek, és az ingatlanok mindkét ingatlanközvetítőhálózat weboldalán is megjelentek – derül ki a GVH közleményéből, amely csütörtökön indított eljárást az ügyben.

A GVH szerint a megállapodás következtében a két ingatlanközvetítő által az érintett megbízások esetén az alkalmazott jutalékok egységessé válhattak, ami a jutalékok emelkedéséhez vezethetett. Az együttműködés arra is jó, hogy a két cég a piaci részesedését tovább növelje, ezzel a piac eladói oldaláról kiszorítva a versenytársakat.

Az ügyindítás első lépéseként a vállalkozások székhelyén helyszíni kutatást tartottak a Hivatal munkatársai. Az, hogy a GHV vizsgálódik az ügyben persze még nem jelenti azt, hogy a cégek valóban kartelleztek. A GVH-nak most fél éve van a tények tisztázására, ha pedig bonyolult lenne az ügy, akkor még kétszer hat hónappal tolhatják ki az ügyet.