Téved, ha azt hiszi, megmenekült

2014.07.22. 08:19

Az alkotmánybíróság döntése alapján a devizahiteleknél mind az egyoldalú kamatemelések, mind az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen. Nagyon sokan azt gondolhatják, hogy ugyan van még egy komoly méretű lakáshitelük, de ez holnapra eltűnik a kormány adósmentő csomagjának köszönhetően. Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője azonban arra figyelmeztet, hogy az adósok tévedésben vannak, ha azt hiszik, hogy a törvény hatására sokkal könnyebb lesz a helyzetük.

A ma mondjuk 10-12 millió forintos hitelt ugyan lehet, hogy a bank újraszámolja, és sor kerül visszatérítésre is az árfolyamrés miatt, mindezek eredményeként még mindig marad egy 8-10 millió forintos hitel az adósok nyakán, sok esetben ennél kisebb piaci értékű ingatlanon. Viszont, ha ennek törlesztőrészleteit nem fizeti rendesen az adós - márpedig nagyon sok hitelesnek nem a törlesztőrészletek nagyságával, hanem bármekkora törlesztőrészlettel gondja van a megváltozott élethelyzete miatt -, akkor jövő tavasszal ugyanúgy felmondja a hitelét a bank, mint ha nem is lett volna adósmentő csomag.

Balla szerint ezért lehet, hogy az ügyfél jobban jár, ha egyszerűen besétál a bankjához és megállapodik vele, miután keresett egy vevőt és szerzett egy vételi ajánlatot a lakására, és lehet, hogy nem 10 millióról, hanem 8 millióról tud beszélni a bankjával. Most még jó az adósok alkupozíciója. Jövő tavasszal viszont a kormány akár fel is függesztheti a kilakoltatási moratóriumot 

Ekkortól kezdve várhatóan a bank fog már megegyezni a magánszeméllyel, további kedvezmények nélkül. Most kell tehát azoknak a helyzetét saját maguknak előrébb mozdítani, akik úgy látják, hogy ezzel az adósmentő csomaggal nem rendeződik olyan szinten a helyzetük, hogy a törlesztőrészleteket a teljes futamidő alatt majd pontosan tudják fizetni. Mert a törlesztőrészlet nem lesz az eredeti összeg fele, vagy harmada, és nem fog eltűnni, mindössze néhány százalékkal csökken a tőke összege.