A XIII.-ba kéne menni, új lakást kéne venni

2014.12.08. 13:06

2014-ben eddig több mint 96 ezer ingatlan-adásvétel bonyolódott, több mint az elmúlt 5 év bármelyikében 12 hónap alatt – derül ki a Duna House legfrissebb ingatlanpiaci elemzéséből.

Novemberben így néztek ki az átlagárak az ország különböző részen:

  • Az ország keleti felén 121, a nyugati oldalon pedig 138 ezer Ft-os négyzetméter áron vették a panellakásokat.
  • Ugyanez a típus Pesten 186, Budán pedig 207 ezer forintért cserélt gazdát.
  • Téglaépítésű lakásokat vidéken közel azonos, 150 ezer Ft/m² áron vásároltak. Pesten 229, Budán 336, a Belvárosban pedig 343 ezerért vették négyzetméterenként.

Novemberben a fővárosban és Pest megyében keresték a legnagyobb arányban a felújítandó lakásokat, előzőben 9 – utóbbiban pedig 7 százalékban ezek fogytak az összes eladott ingatlan közül. Ugyanezeken a területeken mindössze 1 százalékot tett ki a forgalomból az új lakás vásárlása. De új lakás vidéken sem fogyott jobban, keleten 3 százalék, nyugaton 5 százalék volt a részük a teljes forgalomból.

Budapesten nagyon népszerű a XIII. kerület

A potenciális budapesti vásárlók közül több mint minden ötödik megjelölte a XIII. kerületet mint lehetséges vásárlási helyszínt. Nem sokkal kisebb az érdeklődés a déli szomszédjai iránt sem, úgy min a VI., VII. és XIV. kerületek. A budai oldalon a XI. kerület lett a favorit.

Novemberben régen nem látott szintre süllyedt az irányár-változtatás mértéke, vagyis az a szükség, hogy az eredetileg elképzelt árat csökkenteni kell, hogy a vevők érdeklődését felkeltse. Még a családi házak esetében is alacsony volt ennek mértéke, Budapesten és vidéken mindössze 5 százalék, egyedül Pest megyében 6 százalék, de ez is rendkívül alacsonynak mondható.

Ugyanez az adat a paneleknél országszerte csupán 1 százalék volt, téglalakásoknál pedig 3-4 százalék. Ami a vevői alkut jelenti: a vidéki családi házas vásárlók tudtak a legmagasabb átlagot elérni, 11 százalékot, de ez az érték is volt már magasabb. A lakások esetén 4-6 százalék között volt az alku országszerte.

Még mindig a befektetők uralják a budapesti piacot

Novemberben arányuk 30 százalék volt, átlagban 14,4 millió Ft-ért vásároltak 53 m² -es ingatlanokat. Második legnépesebb csoport az elsőlakás-vásárlóké, akik 10,9 milliós, 50 m² -es lakásokat vettek átlagban. Minden ötödik vevő nagyobb lakásba költözött, ők átlag 91 m² -es ingatlant választottak.

Vidéken a befektetők csak a harmadik legnépesebb csoport. A vevők 19 százalékát tették ki, 7,5 milliós vásárlási átlagárral. Minden negyedik vevő nagyobb lakást vett, átlagosan 101 négyzetméteres, amelyre 14,5 milliót költöttek. A legnépesebb vidéki csoport az elsőlakás-vásárlóké lett.

Nagyobb lakásba költöznének

A fővárosi eladók 39 százaléka nyilatkozott úgy a Duna House részére, hogy az eladás hátterében a nagyobb lakásba költözés szándéka áll. Nagyjából minden negyedik eladás mögött örökölt ingatlan értékesítése állt. Magas volt az elő/végtörlesztés miatt eladók aránya is, 11 százalék. Vidéken az örökösök voltak a legtöbben az eladói oldalon, arányuk 36 százalék volt novemberben. Majdnem minden harmadik eladó nyilatkozott úgy, hogy nagyobba költözne, ők eddig 62 négyzetméteren laktak.

Novemberben a vidéki vásárlók 42 százaléka vett 40-60 négyzetméter közötti lakást, 19 százalékban pedig 60-80 m² között keltek el. 100 m²  fölött a vevők 17 százaléka vásárolt, ez egy évvel ezelőtt 11 százalék volt. Pest megyében ugyanezt a méretkategóriát (tehát a 100 m² fölöttit) 29 százalék vásárolta. Ugyanitt a forgalom harmada a 60-80 m²  közötti méretsávban zajlott.

Budán az idei és a tavalyi novemberben zajlott adás-vételek paramétereit összevetve jelentős különbségek láthatóak: egy éve még a legtöbb vevő (26 százalék) 150-200 ezer Ft/ közötti árkategóriában vásárolt, idén viszont a vevők nagy része ennél jóval drágábban költött. Pesten hasonló figyelhető meg, 200 ezer Ft/ alatt 13 százalékkal kisebb volt a forgalom, mint egy éve, a 250 ezer fölötti sávban viszont 11 százalékkal nagyobb.