Pörög az ingatlanpiac a Balaton körül

2015.02.17. 16:25

Az FHB elemzése szerint is beindult a lakáspiac: 2014 első kilenc hónapjában a lakóingatlanok értéke 3,7 százalékkal – reálértelemben 4 százalékkal  emelkedett.

A lakáspiaci fordulat viszont nem egyformán érinti az ország különböző területeit. A lakásárak főként Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon kezdtek növekedni. A középső régióban 2014-ben indult meg a visszakapaszkodás, a lakóingatlanok medián ára 3,5 százalékos emelkedést mutatott, amelynek hátterében a közel 4 százalékos budapesti mediánár növekedés állt.

Medián négyzetméter ár alakulása az ország régióiban
Medián négyzetméter ár alakulása az ország régióiban
Fotó: FHB Index

Az egy főre jutó GDP alapján szintén a fejlettebb régiók közé számító Nyugat-Dunántúlon az emelkedés már 2013 óta tart, a medián árak a 2012-es szinthez képest több mint 12 százalékkal magasabbak a több mint 7 százalékos 2014-es növekedést követően. Szintén látszik a fordulat a Közép-Dunántúli régióban, ahol a medián négyzetméterárak emelkedtek 2014-ben.

A többi régió esetében egyelőre a stagnálás jellemző, egyedül a Dél-Dunántúl átlagaiban volt még megfigyelhető jelentősebb, további 3,5 százalékos árcsökkenés. A dunántúli régiók kiemelkedő húzóereje a tartósan, a válság során is jól teljesítő Balaton.