Befektetők vásárolják fel a Belvárost

2015.05.27. 11:35 Módosítva: 2015.05.27. 11:19

Belvárosi, azaz pontosabban V., VI., VII. kerületi ingatlant vásárolni talán a legkevésbé kockázatos beruházás, mert válságban is kevésbé változtak itt az árak a Duna House szerint.

A válság egyébként is a budapesti téglaépítésű lakásokat kímélte meg a leginkább, hiszen míg egyes, főleg vidéki régiókban főleg még nominális értelemben is harmadával csökkenhettek az árak, addig a fővárosban ez még a 10-et sem érte el. A forgalom növekedésével az árkorrekció elindult és már válság előtti nominális árakkal lehet találkozni.

Szinte csak befektetők

A Belváros fő vásárlói közönsége a befektetők. 2012-2013. években az arányuk nagyjából 40 százalékra volt tehető, de a Jegybanki alapkamat csökkentésével és az ingatlanárak érzékelhető mélypontjával jelenlétük egyre nőtt.

Folyamatos emelkedéssel 2014 második felében már 60 százalékot mért a Duna House, idén pedig már inkább 70 százalékos befektetői arányról lehet beszélni. 

Egyre gyorsabban pörögnek

A válságot követő években egy belvárosi ingatlan a piacra kerülést követően átlagosan akár 200 napot is ott töltött, mire vevőre talált. 2013-2014 években ez már 150 napra mérséklődött, majd tovább csökkent és mostanra már inkább 100 napos átlagról lehet beszélni.

Ez átlag, a legjobbak  gyakorlatilag pillanatokon belül elkelnek. Minden az ártól függ, ha olcsón hirdetik meg a lakást, az eladás gyors és alkudozni se sokan akarnak. Sokáig 7 százalék körüli alkuról lehetett beszélni, tavaly ez inkább már csak 5 százalék volt, idén viszont a vevők 4 százaléknál nagyobb átlagos alkura nem voltak képesek.

Majdnem a duplájára szökő árak

Az 50-70 négyzetméter közötti, tehát a legkeresettebb lakások ára meredeken emelkedett. Ebben a méretkategóriában a három belvárosi kerület átlaga sokáig 250 ezer Ft/m2 körül mozgott. (Jó minőségű, 2000 előtti típusok esetében.) 2014 őszén azonban megindult felfelé, év végére már inkább 300 ezerről lehetett beszélni, mostanra pedig inkább 340 körüli az átlag. Nyilván a három belvárosi kerület, sőt azon belül egyes városrészek is nagy különbségeket mutatnak, de a trend jól látszik.

Az idén megvalósult adás-vételek adatai alapján az átlagos négyzetméter árak az V. kerületben a legmagasabbak, 500 ezer Ft fölöttiek, a VI. kerületben 330 ezer-, a Belváros forgalmának felét adó VII. kerületben pedig 270 ezer Ft volt a cég adatai szerint.