Kicsit levegőhöz jutnak az építőipari cégek

2015.08.04. 08:01

A három éve még több mint 400 milliárd forintot kitevő építőipari tartozás mára a felére mérséklődött, ráadásul nem jellemzőek az újabb nagy tartozások - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke a Napi Gazdaságnak.

A szövetség 400 vállalkozást kérdezett meg, amiből az derült ki, hogy a követeléseik húsz százalékához már most sem jutnak hozzá, de úgy gondolják, hogy ezeket a pénzeket előbb-utóbb megkapják majd. Az esetek 5-6 százalékában viszont arra számítanak, hogy soha nem fogják kifizetni nekik a pénzt, amit valaha kölcsön adtak.

Koji szerint a lánctartozás visszaszorulásában jelentős szerepe van a két éve létrejött Teljesítésigazolási Szakértői Szervnek is, amely az építészeti-műszaki tervezési, építési és kivitelezési szerződések teljesítéséből fakadó vitákban jár el.

Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nemrég arról beszélt a lapnak, hogy a kamara által javasolt építőipari regisztráció bevezetésének is szerepe volt abban, hogy csökkent a lánctartozások szerepe. Parragh szerint ugyanis a kötelező kamarai regisztrációval sikerült az alvócégeket bezárni.