Nem lesznek még olcsóbbak a lakások

2016.01.05. 08:51

Idéntől 27-ről 5 százalékra csökkent az új építésű lakások áfája, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy emiatt mekkora arányban csökkennek majd az árak - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Az biztos, hogy az áfacsökkenés teljes összegével nem fog csökkenni az ára, az elemzők szerint ugyanis a fejlesztők az eddig áfaként kifizetett pénz harmadát-felét meg fogják tartani, hogy megérje új lakásokat építeni. De az új lakások piacának fellendülése miatt valószínűleg az építési ingatlanok is megdrágulnak majd, így a felszabaduló pénz egy részét a magasabb telekárak is elvihetik.

Az Otthon Centrum előrejelzése alapján legfeljebb 8 százalékkal kell majd kevesebbet fizetniük a vevőknek az új lakásokért, de a legoptimistább elemzésekben is legfeljebb 10 százalékos esést jósolnak, és azt sem azonnal. Nagyon sok új projekt ugyanis még csak most indul be, és ezek egy-másfél év múlva lehetnek kész, ami azt is jelenti, hogy a közeljövőben még biztos nem lesz áresés.

Minden azon múlik majd, hogy az áfacsökkentés miatt az ingatlanfejlesztők mennyire mernek majd új projektekbe belevágni, de a lapnak nyilatkozó Rutai Gábor, a Duna House PR és elemzési vezetője szerint ha sok projekt indul be, akkor a kormány új 10+10-es ingatlanpiaci csomagja miatt a fejlesztőknek valószínűleg árakban is versenyezniük kell majd egymással.