Budapest lakossága újra nő

2016.09.26. 13:46

Az Otthontérkép legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy Budapest agglomerációjának a népességnövekedése eléggé lelassult a 2001 és 2011 között tempóhoz képest. Ebben az időszakban a lakosság ezeken a helyeken akár évi 4-7 százalékkal is nőtt, 2011 óta viszont már alig van olyan környék, ahol a bővülés 1 százaléknál nagyobb, írja a Portolio.

Budapesten eközben épp ennek a fordítottja történt: 2001 és 2011 között évről évre 0,4 százalékkal csökkent a lakosok száma, 2011 és 2015 között viszont évente 0,6 százaléknyit nőtt. Budapesten a belső kerületek elég népszerűek lettek, miközben a külvárosok elnéptelenednek.

forrás: Portfolio, Otthontérkép
forrás: Portfolio, Otthontérkép

Az elemzés szerint ennek az az oka, hogy a belső kerületekben volt egy csomó fejlesztés, és hogy csökken a bűnözés. A korábban külvárosokba és agglomerációba költöző közép- és felsőosztálybeli családok egyre nagyobb része preferálja a belsőbb kerületeket, többek között Újlipótvárost, Vízivárost, Újbudát és Ferencváros belső részét.

Az elemzésből az is kiderül, hogy az emberek nem kizárólag az ár alapján döntik el, hogy hova költözzenek. Bár egyes alacsonyabb árfekvésű kerületekben valóban növekedett a népesség, míg magasabb árfekvésűekben csökkent. Jó számmal akadnak viszont kivételek is.

forrás: Portfolio, Otthontérkép
forrás: Portfolio, Otthontérkép

A XI. kerületben például az átlagosnál magasabbak az árak, ennek ellenére növekedett a népesség. Itt egyes új projektek során akár 1500 lakás is épülhet, ami jelentősen befolyásolja a demográfiai számok alakulását. Egyes területek ugyanakkor, mint például a X. kerület, hiába lettek olcsóbbak, vonzerejük tovább csökkent.