Senkit nem érdekel Rogán lakáslottója

2016.10.25. 08:00

Bár már áprilisban hatályba lépett a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozásáról szóló rendelet, a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) eddig még egy cég sem adott be ilyen működtetésére vonatkozó engedélykérelmet - írja a Világgazdaság.

Ezeknek a közösségeknek a lényege, hogy azok, akik új lakásokat akarnak venni, ilyen otthonteremtéri közösségekbe tömörülhetnek, amikbe a tagok 10-15 évig összedobják a pénzüket, hogy aztán a közös pénzből egy-egy tag lakást tudjon vásárolni. Erről bővebben például itt olvashat.

Ahogy azt már mi is megírtuk, a törvénybe végül bekerült egy olyan résszabály, ami alapján aki nokot akar szervezni, annak olyan igazgatósági tagot is be kell szerveznie, aki korábban fogyasztói csoportot szervező cégnél dolgozott, és ezt számára a korábbi cége igazolni is hajlandó. Az országban csak két olyan cég van, amelyik ilyet igazolni tud: a Nyéki Zoltán vállalkozóhoz köthető Carion és Poligrupo. 

A Carion azt közölte a lappal, hogy készülnek a NOK forgalmazására, és még azért nem kértek engedélyt a jegybanktól, mert a törvényt több hónap után egy végrehajtási rendelet egészítette ki, így csak ennek megjelenése után kezdhették meg az előkészítést. A lap azt írja, hogy ez a rendelet viszont már csaknem öt hónapja megjelent. A lap szerint Rogán korábban arról beszélt, hogy a nok érdemben 2017-ben indulhat be. Ez azért lenne logikus, mert jövőre indul be az idén nagyobb számban elkészülő új ingatlanok átadása.

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke januárban dobta be a nemzeti otthonteremtési közösségek ötletét. A nokok elméletileg az angol building society mintájára támasztanának versenytársat a lakástakarékoknak, de valójában nincs túl sok közös vonásuk a brit egyesülésekkel, sokak szerint kifejezetten kockázatos és visszaélésekre lehetőséget teremtő konstrukcióról van szó. A törvényt márciusban el is fogadta az Országgyűlés, azonban tele volt megkérdőjelezhető elemekkel, így Áder János első körben visszaküldte. Módosításokkal együtt már átment a törvény, a mostani kormányrendelet ezt egészíti ki a pontos működési szabályokkal.