Átlagosan 46 évesen veszünk lakást

2017.03.17. 10:05

Egy átlagos magyarországi ingatlanvásárló főleg Budapesten és környékén keres lakást vagy társasházat, maximum 30 milliót szán erre, 46 éves és két-három szobát szeretne. Legalábbis az Otthon Centrum felhasználói adatai szerint, a mintában 1500 vásárlójuk szerepelt, akik 2015-ben vagy tavaly vettek ingatlant.  

Szóval részletesebben Budapesten (40 százaléknyian) keresnek a legtöbben lakást, aztán a környékén, azaz Pest megyében (25 százalékuk). A legkevesebben, azaz egy százalék körüli aránnyal Békés, Csongrád , Heves, Nógrád, Vas és Zala megyében.

Az természetesnek tűnik, hogy a szegényebb megyékben kevesebben keresnek lakást, az arányok azonban túlzónak tűnnek, azt is jelezhetik, hogy ez a cég egyszerűen nincs jelen vidéken, esetleg, hogy ezeken a környékeken jobban el tudják zavarni a tulajdonosok az ingatlanosokat. Az OC szerint ennek tényleg piaci okai vannak, vidéki községekben például nagyságrendileg fele annyian vesznek igénybe ingatlanközvetítőt,  mint a fővárosban.

A felmérésben résztvevők több mint fele 5-20 millió forint közötti ingatlant keresett, 100 milliós ár fölött pedig főleg már csak Budapesten keresgéltek a lakásvásárlók. A céghez betérő ügyfelek átlagéletkora 46 év volt, általában a Közép-magyarországi régión kívül kicsit alacsonyabb volt ez a mutató, 44 évesek voltak az itt lakást vásárló emberek. A bérelni szándékozók átlagosan hat évvel fiatalabbak voltak egyébként.