Nem nagyon épültek Pesten lakások

2017.07.06. 12:19

2017 első negyedévében tovább folytatódott a lakáspiac élénkülése, 2061 új lakás épült, ez 47 százalékkal több annál, ahány lakás tavaly ugyanebben az időszakban épült. Az építkezések eloszlása viszont elég egyenlőtlen regionális szinten, amit a KSH most térképen is ábrázolt.

Budapesten a nagyobb építési beruházások elhúzódása miatt fele annyi lakás épült, mint egy évvel korábban, viszont a megyék zömében a használatba vett lakások száma az országos átlag fölött nőtt, főként Zala és Hajdú-Bihar megyében. Vannak olyan megyék is, amikben kevesebb lakás épült, mint egy évvel korábban, ilyen például Somogy és Csongrád is, írja a Napi.hu.

forrás: KSH
forrás: KSH

A térkép alapján és a tavalyi adatokból  az derül ki, hogy

  • a százezer lakosonként épített új lakások száma alapján most is Győr-Moson-Sopron, Vas és Pest megye a toplistás: Győr-Moson-Sopron idén is első, Vas viszont a második helyre jött fel, helyet cserélve Pest megyével.
  • Budapest kiesett a top 3-ból, ugyanis amíg 2016-ban az év során összesen 158 új lakás épült a fővárosban 100 ezer lakosonként, idén már csak 12, aminek az lehet az oka, hogy a nagyobb projekteknek több idő kell a megvalósulásra.
  • A lista végén állókhoz az első negyedévben becsatlakozott Heves megye is, százezer lakosonként Nógrád 2, Borsod-Abaúj-Zemplén 2, Békés 4, Heves pedig 5 lakást épített.