Akár fél évet is csúszhat az új társasházak átadása

2017.10.17. 14:19

A friss KSH-adatok alapján is látszik, hogy a lakásépítési kedv tehát továbbra is erős, az ingatlan.com közleménye szerint viszont a növekedést korlátozhatja, hogy még nincs elegendő kapacitás és munkaerő az ágazatban.

Az ágazat termelése 36,8 százalékkal nőtt augusztusban, ez az idén a legjobb eredmény. A lakopark.ingatlan.com adatai szerint a társasházfejlesztések 14 százalékánál emiatt már konkrétan 1-2 negyedévvel ki kellett tolni az átadási határidőt.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, a fokozott lakásépítési kedv nem csak a friss épületépítési adatokból, hanem abból is látszik, hogy az idei első félévben több mint ötezer új lakóingatlant - lakást vagy családi házat - adtak át, ami 46 százalékos növekedésnek felel meg, emellett 19 823 új lakás építésére adtak ki engedélyt, ez pedig 40 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. Ráadásul 20 százalékkal nőtt a több mint kétlakásos lakóépületekre kiadott engedélyek száma.

Balogh szerint ugyanakkor a fejlesztők mindent meg fognak tenni, hogy tartsák az új határidőket. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis csak 2020-ig van érvényben a kedvezményes - 5 százalékos - áfakulcs a lakásépítésekre, ha nem változik ez az előírás, akkor utána jóval drágábbak lehetnek az új lakások.