Hájadót akarnak a Ryanair utasai

2009.04.22. 13:59

A nehéz időkre tekintettel újabb bevételnövelő ötlettel állt elő a Ryanair: az ír fapados légitársaság "hájadót" fizettetne a túl nehéz utasokkal, miután egy közvélemény-kutatás során a megkérdezettek egyharmada voksolt az elhízott utasok "megbüntetése" mellett. A társaság honlapján két hétig szavazhattak az emberek a felvetett költségcsökkentő-bevételnövelő ötletekről.

A 100 ezer szavazó 29 százaléka vélte úgy, hogy pótdíjat kellene fizettetni a túlsúlyos utasokkal, és ezzel ez lett a legnépszerűbb javaslat. A Ryanair a következő körben arról fogja kérdezni az embereket, hogy mi legyen a pótdíj kivetésének alapja. A felvázolt négy lehetőség közül az egyik az, hogy a férfiaknál 130 kilogramm, a nőknél 100 kilogramm felett minden egyes többlet kiló után kellene pótdíjat fizetni. A másik lehetőség, hogy az utassal még egy ülést kifizettetnének, ha csípője egyszerre mindkét karfához hozzáér.

A hájadó után a második legnépszerűbb ötlet az volt, hogy az utasok 1 eurót fizessenek az olyan vécépapírért, amelyen O'Learynek, a Ryanair főnökének arcképe díszeleg. Ez az ötlet 25 százalékos támogatottságot kapott. A Ryanairnak ez már a sokadik ötlete a bevételek növelésére. Legutóbb azzal lepte meg az utazóközönséget, hogy ezentúl pénzt kérne a fedélzeti mosdó használatáért is, a mosdók ajtajára pénzbedobókat szerelnének. A használati díj egy font lenne. Korábban azt közölték, hogy az év végéig valamennyi repülőtéren felszámolják a jegykezelő pultokat.