Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Egyre több állás az építőiparban

2004.05.11. 07:59
A hirdetésekben kínált állások elemzése azt mutatja, bár csökkenő arányban, de még mindig a feldolgozóipar ajánlja a legtöbb munkalehetőséget. A második helyen a kereskedelem áll, az első negyedévben az összes álláshely 15 százalékát kínálta.
Az első negyedéves álláshirdetések elemzése szerint az összes hazai nemzetgazdasági ágazat közül a feldolgozóipar kínálja a legtöbb munkalehetőséget - legalábbis ez derül ki az úgynevezett PSP-indexből, mely az Observer, valamint a PSP Siklóssy és Partner napokban elkészült közös kutatását összegzi. Az elemzés a versenyszféra álláshirdetései alapján vizsgálja a piacot.

A vizsgálatból figyelemre méltó tendencia bontakozik ki: igaz, hogy még mindig élen áll a feldolgozóipar - az összes álláslehetőség 18,7 százalékával -, ám részaránya csökken: a 2003 eleje óta a legdinamikusabbnak bizonyuló ágazat részaránya tavaly év végén még 22,4 százalékon állt. Az ágazaton belül változatlanul meghatározó a gépipar súlya: az összes feldolgozóipari álláslehetőség csaknem felét - hat hónappal korábban még 45 százalékát - nyújtotta.

A korábbi három hónappal összevetve közel 2 százalékkal kisebb arányban ajánlott álláslehetőséget a kereskedelmi szektor, de a PSP-index tükrében továbbra is előkelő helyen áll. Dobogós helyezett a pénzügyi cégek, intézmények ágazata is, az összes szektor között tartósan 9-11 százalékot jelent.

A többi ágazat között újra erősödik az építőipar: most 10,8 százalék az aránya. Ugyanez a hányad tavaly év végén 10,4 százalékot, ősszel pedig még csak 9,5 százalékot tett ki. Visegrády Tamás, a PSP Siklóssy és Partner ügyvezetője szerint az építőiparban a szezonalitás miatt ez az időszak "erős", így az építőiparban aktív és komoly projektek nyújtanak álláslehetőségeket a szakemberek számára. Építőipari megbízóik többségének véleménye szerint az ágazat fő problémáját nem a megbízások elmaradása jelentette eddig sem, inkább a hitelnyújtás feltételeinek változásai.

A gazdasági szolgáltatások és az ingatlanügyek területén tevékenykedő cégek álláskínálati aránya szinte semmit nem változott, 8 százalék körüli, míg a mérsékelt aktivitású távközlés-hírközlés pályázatok száma 6 százalék körül mozog, így már nem került be az első öt legtöbb álláslehetőséget kínáló szektor közé.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.