Jenő
3 °C
8 °C

Ötszázmilliárdos lyuk a jövő évi költségvetésben

2005.07.21. 09:21
A minisztériumoknak spórolásba kell kezdeniük, hogy tartható legyen a jövő évi hiánycél.
Jövő hétre kell a minisztériumoknak egyenként elkészíteniük a saját tárcájukra vonatkozó javaslataikat a 2006-os költségvetést illetően – tudta meg a Világgazdaság. Helyzetük nem egyszerű, hiszen a Pénzügyminisztérium által készített előzetes terv szerint több száz milliárd forintot kellene „megspórolni”. Többen úgy fogalmaztak: nem jár távol a valóságtól a jegybankelnök, Járai Zsigmond, amikor azt nyilatkozza, hogy a kormánynak a jövő évi hiánycél tartásához 500 milliárd forintos megszorítást kell véghezvinnie. Vezető kormánypárti politikusok azt mondták, ebben az összegben már szerepel a jövő évre tervezett adócsökkentés miatt a költségvetésből kieső tétel is (mintegy 200 milliárd forint).

A kabinet két hete „szembesült” a valós helyzettel, amelynek megoldására a felmerülő lehetőségek tárháza nem éppen széles. Vagy egyszeri rendkívüli bevételekkel „keresik meg a pénzt”, vagy a tárcák kiadásait kurtítják meg, illetve eltekintenek a hiánycél tartásától. Első nekifutásra a bevételek növelésére helyezték a hangsúlyt – mondták lapunknak kormány oldalról.

A múlt héten a miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel egyeztető miniszterek megkapták tárcánként a hozzávetőleges jövő évi irányszámokat, azaz a megbeszéléseken elhangzottak a keretösszegek. Lapunk úgy tudja, a tárcák nem ismerik egymás előirányzatait. Ezzel kormányzati tisztségviselők szerint azt szeretnék elérni, hogy az idén nyáron ne a nyilvánosság előtt készüljön a büdzsé.

A múlt heti egyeztetésen Gyurcsány Ferenc valamennyi tárcát megszondáztatta arról, hogy milyen kötelezettségeik, szükségleteik vannak, s adott esetben milyen bevételnövelésre, kiadáscsökkentésre képesek. Ezek eldöntésében szabad kezet kaptak a miniszterek. Így nem lesz kötelezően előírt létszámcsökkentés sem; ezt ebben az évben már egyes tárcák meg is tették, mások viszont nem, s 2005-ben 15 milliárd forintot különítettek el végkielégítésre.

Az egyeztetések egész augusztusban zajlanak majd, fő jellemzőjük, hogy főként a politika mentén mozognak, így például elsőbbséget élveznek a száz lépés ügyei.