Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

'A kormány úgy akar gazdálkodni, mint egy átlagos család'

2004.07.21. 18:45
A jövő évi költségvetés előkészítésének újabb állomásaként a büdzsé tervezési köriratáról tárgyalt a kormány szerdán. Draskovics Tibor pénzügyminiszter közölte: a közszférára vonatkozó, jövőre tervezett 6,5 százalékos bruttó bérnövekedésből csak 5 százalékot finanszíroz az állami költségvetés.
A jövő évi költségvetés előkészítésének újabb állomásaként a büdzsé tervezési köriratáról tárgyalt a kormány szerdán.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a kormány körülbelül úgy szeretne gazdálkodni, ahogy azt egy átlagos család teszi. Kifejtette, hogy ehhez számba kell venni a célokat és a rendelkezésre álló forrásokat.

Beszámolt arról, hogy a célok közül a kormányprogrammal összhangban álló projekteket, mint például az autópálya-építést, az EU-források lehívását, a foglalkoztatottság növelését és a kutatásfejlesztést kiemelten kívánják támogatni.

Pályázniuk kell majd a minisztériumoknak

A pénzügyminiszter kitért arra az új, jövő évtől tervezett rendszerre, amelynek az a lényege, hogy a tárcáknak "pályázniuk" kell majd a fejlesztési forrásokra. Megjegyezte, hogy ez a szisztéme körülbelül 800 milliárd forint költségvetési és egyelőre nem meghatározható mértékű uniós forrást érint.

Draskovics Tibor közölte, hogy a tárcák augusztus elejéig adhatják be a jövő évre vonatkozó, "indoklással ellátott" igényeiket, amelyekről első körben, a hónap végén dönt a kormány. A pénzügyi tárca vezetője többször hangsúlyozta, hogy olcsóbb, kisebb állam létrehozásán dolgoznak.

Egy kérdés kapcsán leszögezte, hogy a közszférára vonatkozó, jövőre tervezett 6,5 százalékos bruttó bérnövekedésből csak 5 százalékot finanszíroz az állami költségvetés.

Hatmilliárdos keret a kistérségek támogatására

A sajtótájékoztatón Gál J. Zoltán kormányszóvivő elmondta, a kabinet hétmilliárd forintos alapból kívánja támogatni a közfeladatokat vállaló, többcélú kistérségi társulásokat. Beszámolt arról is, hogy a kormány várhatóan augusztus végén dönt a gyógyszerpiac újraszabályozásáról.

Elhangzott az is, hogy a kabinet rendeletet módosított a jövőre induló kétszintű érettségi előkészítéseként. A kormányszóvivő kiemelte, hogy ennek értelmében az, aki idegen nyelvből az emelt szintű érettségit teljesíti, automatikusan, ingyenesen nyelvvizsgát kap.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.