Elektronikus cégeljárás papíralapon?

2009.02.12. 13:31 Módosítva: 2009.02.12. 13:31
Panaszkodnak a cégeljárással foglalkozó jogászok, hogy bonyolult, nehézkesen működik, és az eddigihez képest visszalépést jelent az e-cégeljáráshoz kapcsolódó illetékfizetés igazolásának új rendszere. Az államkincstár – amely több milliós költségcsökkenést remél az új rendszertől – azt mondta megkeresésünkre, hogy voltak átmeneti gondok, de már nincs szó papíralapú ügyintézésről.

Mint az Index korábban megírta, február elsejétől új rendszerben adják ki az elektronikus cégeljáráshoz kapcsolódó illetékek megfizetéséről szóló igazolást. A Magyar Államkincstár még tavaly októberben mondta fel az ezt a tevékenységet eddig végző Microsec Kft.-vel az erről szóló szerződést, amely január 29-én járt le.

Az új, elvileg január 30-tól, gyakorlatilag február 2-tól üzemelő rendszerre már az annak indulását követő első napokban több panasz érkezett lapunkhoz az azt használó ügyvédektől. A cégeljárással foglalkozó jogászok szerint a mostani megoldás bonyolultabb, mint az eddigi eljárás volt.

Eddig ugyanis elég volt egy internetes felületen kellett kattintgatni, míg az új rendszerben le kell tölteni egy Word dokumentumot az államkincstár honlapjáról, azt ki kell tölteni, ki kell nyomtatni, a kinyomtatott papírt alá kell írni, majd az aláírt dokumentumot be kell szkennelni, és végül ezt a beszkennelt okmányt egy e-mailben, csatolt képfájlként el kell küldeni a kincstárhoz.

A korábbiakban nyomtatásra és külön aláírásra nem volt szükség - panaszkodnak a jogászok. Egyik olvasónk szerint míg eddig olyan egyszerű volt az eljárás, mint egy online vásárlás, addig „most ismét papíralapú lett az ügyintézés, hiszen nyomtatnom kell".

Lapunk megkeresésére az államkincstár - hat nap elteltével - írásban adott választ. Kis Ágnes finanszírozási igazgató elismerte, hogy „az átmeneti időszakban valóban igaz volt, hogy bonyolultabbá vált az eljárás", azonban „a normál működés már helyreállt, papíralapú ügyintézésről szó sincs". Valóban, a kincstár honlapja ma már nem a letölthető Word dokumentumra mutat, hanem a NetLock Kft. Mokka elnevezésű, elektronikus cégeljárásban használható e-aláírás és időbélyegzés létrehozását szolgáló szoftverének oldalára.

Az átmeneti időszakban a kincstár szerint „a Microsectől átvett nagy tételszám, illetve az előzetes egyeztetések hiánya" miatt vált bonyolultabbá az eljárás. Arról, hogy milyen előzetes egyeztetések kellettek volna, nem kaptunk választ, ám az tény, hogy a kincstár nem vitte túlzásba az előzetes felkészülést - és az ügyfelek felkészítését -: noha októberben mondták fel az addigi szolgáltatóval a szerződést, csak január 30-án tettek ki egy tájékoztatót a honlapjukon arról, hogy attól a naptól kezdődően hogyan kell igazolást kérni.

Az új rendszer az államkincstár korábbi tájékoztatása szerint több millió forintos éves megtakarítással jár. A rendszert korábban működtető, a cégeljárásban, cégnyilvántartásban számos szolgáltatást végző Microsec Kft. tavaly összesen mintegy 326 ezer okiratot állított ki, és havi nettó 500 ezer forintos megbízási díjat kapott.

A megtakarítások várható összegéről a kincstár az írásos válaszban megismételte: „a váltás többmilliós megtakarítással járt a költségvetés számára". Példaként ezt azzal egészítették ki, hogy az időbélyegzés darabonként 4 forint, 8 elektronikus aláíráshoz a tanusítvány darabonként 15 000 forintba kerül, és az elkészült rendszert "a továbbiakban egyéb feladatainkhoz is használni fogjuk".