Mindenkire ráhajt az APEH idén

2009.02.17. 12:40
Közzétette 2009-es ellenőrzési irányelveit, valamint az ellenőrizendő területek listáját az APEH. Bár válság van, emiatt nem lesz kevesebb adóellenőrzés, mert az APEH védeni akarja a jogkövető vállalkozásokat. Tavaly már 468 milliárd forintnyi adóhiányt találtak, de nem a jutalomért hajtanak, sőt aggódnak a rosszul fizetett, irigy revizorok miatt.

A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozások - különösen az azonos tulajdonosi körhöz tartozó cégek -, a fuvarozók, az e-bizniszben érdekeltek - nemcsak az online boltok, hanem az e-számlázással és egyéb e-szolgáltatással foglakozó társaságok is -, valamint a befektetési szolgáltatók számíthatnak idén kiemelt adóhivatal ellenőrzésre. Továbbá azok, akik felnőtt- és egyéb oktatással, gépjármű-kölcsönzéssel vagy reklámozási, hirdetési tevékenységgel foglalkoznak, és legalább ötven százalékkal kevesebbet keresnek a regionális átlagjövedelemnél.

Tovább fehérítenek

Az APEH által kedden közzétett ellenőrzési irányelvek szerint az idei adóhivatali vizsgálatok főbb célkitűzése idén a feketegazdaság fehérítése, az adózók jogszerű magatartásának elősegítése és az adóelkerülési kockázatok felismerése. Ennek jegyében folytatják az adóminimalizálók és a láncügyletek kiemelt ellenőrzését, a vagyonosodási vizsgálatokat és a kiemelt gazdasági kockázatokat jelentő folyamatok ellenőrzését.

"Még jobban megpróbálunk rámenni azokra a magánszemélyekre, akik más vállalkozókat vagy az államot akarják becsapni" - mondta Szikora János, az APEH elnöke arról, hogy kiemelt kockázatelemzéssel vizsgálják például a jogelőd nélkül újonnan alakuló vállalkozásokat. De lecsapnak az adózói életút vizsgálatával a gyakori székhelyváltoztatókra és kapcsolódó vállalkozásokra is.

Az APEH elnöke szerint ez a gyakorlatban egyebek mellett azt jelentheti, hogy azoknál a cégeknél, ahol fiktív számlákkal vagy eltitkolt bevétellel keletkezik jövedelem, "nem állunk meg ott, hogy az áfalevonást nem engedjük, hanem megnézzük, hová lett a pénz, megyünk tovább az ügyvezetők és tulajdonosok irányába, és a magánszemélyeknél is meg fogjuk az illegálisan szerzett jövedelmet megadóztatni".

Az adóhivatal elnöke elmondta: a gazdasági válságra tekintettel sem szüneteltethetik az ellenőrzési, végrehajtási tevékenységét. "Következetes ellenőrzési, hatósági tevékenységet kell folytatni, ez nemcsak az államháztartási bevételek biztosítása miatt fontos, hanem a versenysemlegesség miatt is: védeni kell a jogkövető vállalkozásokat" - fogalmazott Szikora.

Nincs adóhiányvadászó prémium

Az adóhatóság elnöke beszélt arról is: nincs olyan számszerűsített elvárás, hogy mekkora adóhiányt kell megállapítani, illetve hogy a törvényi lehetőségeken belül mennyire szigorúan vagy enyhébben kell bírságolni. Az adóhivatalon belül sincs olyan érdekeltségi rendszer, amely nagyobb bírságok megállapítására ösztönözné a revizorokat - mondta.

Arra a hírre reagálva, hogy az APEH tavaly 17 milliárd forintnyi jutalmat fizetett ki, közzétették az adóhivatali átlagkereseteket. Eszerint az adóhatóság alkalmazottai a 13. havi nélkül átlagosan bruttó 230 ezer forintot kerestek tavaly, a vezetői tisztséget betöltők bruttója 451 ezer forint volt, az ügyintézőké - végzettségtől függően - 144-262 ezer forint. Az adóhivatal dolgozói nincsenek túlfizetve, a budapesti álláshelyek betöltése kifejezetten nehézkes volt, érvelt Szikora, megjegyezve: szerinte inkább az az aggályos, hogy jó-e, ha rosszul fizetett, irigy revizorok ellenőrzik az adózókat.

468 milliárdot találtak

Akik viszont évről évre jobban végzik a dolgukat - legalábbis ez derül ki a statisztikai adatokból. Tavaly 317 ezer ellenőrzésen 468 milliárd forintnyi adókülönbözetet találtak a revizorok - mondta Varga Lászlóné, az APEH ellenőrzési területért felelős elnökhelyettese. Az adókülönbözet összege évről évre nőtt, 2005-ben még csak 203 milliárd forint volt, egy évvel később 302 milliárd, tavalyelőtt 357 milliárd forint.

Az elmúlt évben a legtöbb adókülönbözetet az áfaminimalizálók ellenőrzése során találták: 5548 vizsgálattal 131,7 milliárd forintot találtak. A 812 központosított ellenőrzés során 86,6 milliárdos hiányt, a 6061 vagyonosodási vizsgálattal 32 milliárd forintot hiány tártak fel. Az elmúlt évi ellenőrzéstípusok egy részét idén is folytatják, így az új vállalkozások, a jövedelem- vagy nyereségminimum alatti értéket bevallók és a bevallási kötelezettséget elmulasztók továbbra is aggódhatnak, de vizsgálják a magánnyugdíj-pénztári tagdíjakat, a körbeszámlázásos láncügyleteket és a transzferárakat is.

Az APEH-nek emellett több, jogszabály-változásból adódó ellenőrzési feladata is lesz idén. Ezek közé sorolták a csoportos áfaalanyiság ellenőrzését és értékelését, a fordított áfa szerint adózók ellenőrzését, a számlakibocsátási mellett most már a számlatartási kötelezettség teljesítésének és a napi készpénzállomány záró összegének vizsgálatát. Az adóhivatal az aktuális adózási folyamatokról szóló adatgyűjtéssel már készül újabb területek, így a vendéglátósok, a rendezvényszervezők, a kiállítások és a szerencsejáték-szervezők ellenőrzésére.