Parlament előtt a devizahiteleseket segítő törvényjavaslat

2009.02.17. 15:02 Módosítva: 2009.02.17. 16:38
Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, mely kisegítheti a bajba jutott devizahiteleseket. Azok, akik szeptember 30. után vesztették el állásukat, kérhetik hitelük felfüggesztését legfeljebb két évre.

Az állam készfizető kezesként felel a meghatározott feltételeknek megfelelő adósok lakáshiteleinél – az erről szóló törvényjavaslatot kedden nyújtották be az Országgyűlésnek. A kezességet 2009. szeptember 30-ig lehet kezdeményezni.

A szerződésmódosítást a bajba került adósoknak a banknál kell kezdményezni. A kezesség 24 hónapra szól. Ha az adós a törvényben meghatározott valamennyi feltételnek megfelel, akkor a bank köteles elfogadni a halasztást és ezt igazolnia is kell. Az adós pedig azt vállalja, hogy legalább havi tízezer forint részletet fizet.

A feltételek között szerepel, hogy az eredeti kölcsön összege nem haladhatja meg a húszmillió forintot – mivel devizáról van szó, ezt a folyósításkori árfolyammal kell számolni. Feltétel még, hogy 2008. szeptember 30. után szűnt meg az adós munkaviszonya és álláskeresőnek minősül. Akkor álláskereső valaki, ha minden tőle elvárhatót megtesz annak érdekében, hogy munkahelyet találjon, együttműködik a munkaügyi központtal, elfogadja a megfelelő munkahelyre szóló állásajánlatot.

Az adós családjának az adósság fedezetéül szolgáló ingatlanban kell laknia, illetve a háztartás tagjai más lakóingatlannal nem rendelkezhetnek.

A törvényt az elfogadása után még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia.