Elvitték a Bajnai-minisztériumból az éhségsztrájkolót

2009.02.18. 16:37 Módosítva: 2009.02.18. 21:28
Éhségsztrájkba kezdett egy cég vezetője a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban, miután tárgyalt Bajnai Gordon kabinetfőnökével. A vállalkozó azt kifogásolja, hogy 99 főnek munkát adó, ipari elektronikai fejlesztéssel foglalkozó cégének nem jutott uniós támogatás, miközben egy kutyaeledelt forgalmazó cég 250 milliót, egy kutyawellnesszel foglalkozó vállalkozás pedig 120 milliót nyert. A férfit este rendőrök vitték el a minisztériumból.

Éhségsztrájkba kezdett szerda délben Póka István, az NCT Kft. vezetője a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban, értesült az Index. A vállalkozó Bajnai Gordon kabinetfőnökével tárgyalt, miután több levelére is semmitmondó válaszokat kapott. A tárgyalás után Póka bejelentette, hogy éhségsztrájkba kezd.

Lapunk úgy tudja, hogy Póka szerdán délután, a munkaidő lejárta után is benn volt a minisztérium egyik irodájában, hogy így tiltakozzon azért: egy kutatás-fejlesztési pályázaton, amely kutyaeledel-gyártással és kutyawellnesszel foglalkozó cég is kapott támogatást, cége a kedvező elbírálás ellenére, pénz nélkül marad. A férfit végül a birtokháborítás miatt kihívott rendőrök vitték el az épületből a késő délutáni órákban. Mobiltelefonja egy kollégája számára volt átirányítva, így vele nem tudtunk beszélni arról, hogy tervezi-e a demonstráció csütörtöki folytatását. Munkatársa azt mondta, hogy még nem tudják, milyen formában, de folytatják a tiltakozást.

Az ipari elektronikai fejlesztéssel és gyártással, CNC-gépgyártással foglalkozó, magyar tulajdonú cég 99 embert foglalkoztat, árbevétele 2,7 milliárd forint volt, 2007-ben 25, 2008-ban 11 százalékkal haladta meg az előző évit. A cég – mint az a minisztériummal folytatott, birtokunkba került levélből kiderül – kiterjedt k+f tevékenységet is folytat, 22 fejlesztőt foglalkoztat, termékeit több országba exportálja.

A cég tavaly szeptemberében éppen a kutatás-fejlesztési tevékenysége meggyorsítására adott be pályázatot a Közép-magyarországi operatív program piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása című pályázatra. Póka István szerint annak ellenére sem kaptak pénzt – a keret kimerülésére hivatkozva –, hogy a pályázatot a független bírálók kiválónak találták, és támogatásra javasolták, és a bírálóbizottság is egyhangúan támogatta.

A vállalkozót az háborította fel, hogy a pályázaton főleg 2-3 évvel ezelőtt – valószínűleg kifejezetten a pályázati pénzek elnyerésére – alapított, 5-10 fős cégek voltak a befutók. Így például egy kutyaeledelt forgalmazó cég 250 millió forintot, egy kutyawellnesszel foglalkozó vállalkozó pedig 120 millió forintot kapott – olvasható Póka Istvánnak a minisztérium kabinetfőnökéhez írt levelében.

A minisztériumban még vizsgálják, valóban volt-e ilyen pályázati nyertesek. Mi a fejlesztési ügynökség honlapján kutyawellnesses pályázót nem találtunk, de néhány különösnek tűnőt igen. Így például 80 milliós támogatást kapott egy cég sertés ivarsejtek stresszkezelésére, "a sertéstenyésztés sebességbe kapcsolására".

A gazdasági tárca lapunk megkeresésére szerdán közölte: az NCT Kft.-nél valóban "támogatásra érdemes, jó projektet nyújtott be" a pályázatra, azonban a pályázatánál "negyven másik beadott projekt bizonyult jobbnak az értékelő bizottság döntése alapján".

A minisztérium közölte: a "legjobb 95,5 pontot kapott, a tizennegyedik 82,5 pontot, miközben az NTC Kft. 65,5 pontot" – közölte a minisztérium, emlékeztetve arra: a pályázati kiírásnak megfelelően a nyertes projekteket a legmagasabb pontszámútól kezdve, a rendelkezésre álló keret erejéig lehet támogatni. A többiek, így a Póka Istvánéké is, tartaléklistán vannak, az uniós támogatások átcsoportosítása esetén reménykedhetnek pénzben.

Az eredtileg szétosztható összesen 1,5 milliárd forintnyi támogatást így 14 projekt között osztották szét – olvasható a minisztérium írásos válaszában, amely nem tért ki a kutyawellnesszel és kutyaeledeles cég támogatásával kapcsolatos észrevételekre.