Soros szerint euróövezeti szuverén kötvénypiac kell

2009.02.19. 15:47 Módosítva: 2009.02.19. 16:05
Euróövezeti szintű közös szuverén kötvénypiacot kell létrehozni, mert a jelenlegi, tagállami széttöredezettségű adósságpiaci elrendezés - ahogy a mostani válság is megmutatta - súlyos problémák forrása, írta a csütörtöki Financial Timesban Soros György, aki szerint a közös euróövezeti kötvénypiaccal a még nem valutauniós kelet-európai EU-tagokat is segíteni lehetne.

A magyar-amerikai nagybefektető a londoni gazdasági napilapban az euróövezet "szerkezeti hiányosságának" nevezi, hogy van közös jegybank, de nincs központi kincstár, és a bankrendszer felügyeletét is meghagyták tagállami szinten.

Vészesen nő az euróövezeti kormánykötvények közötti kockázatok mértéke

A Lehman Brothers amerikai nagybank bukása után az uniós pénzügyminiszterek szükségesnek tartották biztosítani a lakosságot arról, hogy nem engedik meg hasonló, rendszerszintű fontossággal bíró pénzintézet bukását, de központi kincstár hiányában a bankmentés feladata a tagállami hatóságokra maradt. Ez az elrendezés azonnali és súlyos pénzügyi válságot teremtett a még nem euróövezeti új EU-tagállamokban, és a valutaunión belüli feszültségeket is erősítette, írja Soros a csütörtöki cikkben.

Az elemzés szerint kérdésessé vált ugyanis, hogy a tagállamok egyénileg képesek-e megvédeni bankjaikat, és "vészes mértékben" szélesedni kezdek az egyes euróövezeti kormánykötvények közötti kockázati felárkülönbségek. Ez utóbbi jelenségre nagy londoni elemző házak is felhívták már a figyelmet.

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cég legutóbbi adatsora szerint a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre Spanyolország esetében az elmúlt egy hétben 1,50 százalék, Görögország esetében 2,66, az ír szuverén adósság esetében ugyanakkor 3,50 százalék közelében mozgott.

Németország mindenre kész az euró védelmében

Egy név nélkül idézett német kormánytisztviselő a csütörtöki Financial Timesnak ugyanakkor kijelentette: Németország - jóllehet az uniós szabályok tiltják a kollektív helytállást az egyes tagországok adósságaiért - támogatná a közös segítségnyújtást abban az esetben, ha valamely euróövezeti tagállamnak adósság-refinanszírozási problémái támadnának. "Itt egyszerűen az elmélet és a gyakorlat ellentétéről van szó, a tagországoknak (szükség esetén) lépniük kell az euró védelme érdekében" - mondta a londoni lapnak a német kormánytisztviselő.

Robert Zoellick, a Világbank elnöke szintén a csütörtöki Financial Timesnak azt mondta, hogy az EU vezetésével összehangolt globális fellépésre van szükség a közép-kelet-európai gazdaságok megsegítésére is. Hozzá tette azt is, hogy a Világbank igyekszik együttműködni az IMF-el és más nemzetközi intézményekkel a kelet-európai térség érdekében, de ehhez több támogatásra van szüksége Brüsszeltől. "Európa éppen húsz éve egyesült, micsoda tragédia lenne hagyni, hogy ismét kettészakadjon" - fogalmazott a Világbank vezetője.

Soros György a londoni gazdasági napilapban azt írta: az euróövezeti szintű kormánykötvény-piac megteremtése - amellett, hogy növelné a bankmentő fellépések hitelességét - további támogatást tenne lehetővé az új, sebezhetőbb EU-tagállamoknak, és Németország sem érezné úgy, hogy "más tagállamok az ő zsebében turkálnak". Soros javaslata szerint az euróövezeti szintű államkötvény-és kincstárjegy-piac kiegészítené, de nem váltaná fel a már létező helyi kormánykötvény-piacokat. Kényes kérdés a kibocsátott közös kötvények adósságterhének elosztása a tagállamok között, de "a kompromisszumhoz általában kell egy válság", és a válság már itt van, írta a nagyvállalkozó a Financial Timesban.