Még jövőre sem jövünk ki a gödörből

2009.02.23. 15:51 Módosítva: 2009.02.23. 15:58
Nem ér véget idén a recesszió Magyarországon, az idei 3,5 százalékos visszaesést 2010-ben fél százalékos zsugorodás követi az MNB prognózisa szerint. A kormányzati kiigazító csomag most lefele húzza a gazdasági teljesítményt, de hosszabb távon használ.

Nem mászunk ki a gödörből jövőre sem - derül ki az MNB legfrissebb prognózisából. A jegybanki szakértői gárda úgy számol, a gazdasági visszaesés nem ér véget idén, 2010-ben is csökkenni fog a GDP. Idén a korábban vártnál nagyobb, 3,5 százalékos lehet a gazdasági zsugorodás, a mélypontot a harmadik negyedévben üthetjük meg, akkor 4 százaléknál is nagyobb lehet a visszaesés. Jövőre pedig még ezen gyatra teljesítmény teremtette bázisról sem tud elrugaszkodni Magyarország, a visszaesés folytatódik, 2010-ben fél százalékkal tovább eshet a GDP.

Az eddig gondoltnál is sötétebb kilátások hátterében részben a világgazdasági válság elhúzódása áll, részben azonban a kormány által bejelentett költségvetési kiigazítási csomag még rá is erősít a visszaesésre - világította meg az MNB stábjának legfrissebb - szerdán részletesen is bemutatandó - prognózisát Simor András elnök a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón. A jegybankelnök hozzátette: a kiigazítás rövid távon lefele húzza a gazdasági teljesítményt, de hosszabb távon már kedvező hatást fejt ki rá, a potenciális növekedési ütemet - egyelőre még nem számszerűsíthető mértékben - javítja.

A jegybanki GDP-prognózis egyébként 2009-re vonatkozóan egybevág a kormányzati makrofeltételezéssel. Azt nem lehet tudni, hogy a 2010-es számok mennyire fedik egymást, mivel a kabinet tartózkodik a jövő évi gazdasági pályára előrejelzést nyilvánosságra hozni.

Az MNB az inflációs jövőképét is átírta, amiben már a még nem teljesen kibontott, részletezett kormányzati adó-, nyugdíj- és szociális csomagot is figyelembe vette. Ez alapján idén 3,7 százalékos lehet a drágulás, jövőre pedig 2,8 százalékos lehet az infláció az MNB kalkulációi szerint. (Előbbi megegyezik a kormányzati számításokkal.) Jövőre tehát már elérhetjük az inflációs célt, az árdinamika az árstabilitásként azonosított 3 százalék alatt maradhat.