Elhúzódó recesszió lesz, újabb kiigazítás kell

2009.02.25. 15:37 Módosítva: 2009.02.25. 15:37
Idén 3,5 százalékkal zsugorodhat a magyar gazdaság, ezt pedig jövőre pedig további fél százalékos visszaesés fejeli meg, de lehet, hogy még ezeknél is gyatrább lehet a gazdasági teljesítmény, jelzi az MNB szakértői gárdája az Inflációs jelentésben. A lgeslegújabb Gyurcsány-csomag idén még elegendő lesz a 2,9 százalékos hiánycél tartásához, ám a jövő évi terv eléréséhez újabb megszorításra van szükség.

A nemzetközi recesszió a magyar gazdaságot egy igen gyenge kiinduló helyzetben érintette - áll az MNB szakértői stábja által készített makroprognózisban, az Inflációs jelentés címet viselő tanulmányban. A mezőgazdasági szektor kiugró teljesítményét leszámítva a versenyszféra ágazatainak kibocsátása már a harmadik negyedévben is mérséklődést mutatott, a külső és belső makrogazdasági feltételek utolsó negyedévben tapasztalt további romlása pedig a GDP erőteljes, éves alapon 2 százalékos csökkenését okozta.

2008 utolsó negyedévében a bankok hitelezési tevékenysége mind a háztartási, mind a vállalati üzletágban határozottan megtorpant. Keresleti oldalról a gazdasági visszaesés és a jövedelemvárakozások növekvő bizonytalansága mérsékelték a hitelfelvételi hajlandóságot. A bankok csökkenő kockázatvállalása ugyanakkor kínálati oldalról a hitelezési feltételek szigorodásához és a hitelek árának emelkedéséhez vezetett.

Alapelőrejelzésükben arra számítanak a jegybanki szakértők, hogy a külső kereslet és a hitelezés alakulásában sem történik számottevő javulás az elkövetkező néhány negyedévben, némi fellendülésre csak 2010 elejétől számíthatunk. Mindemellett nem zárható ki az európai konjunkturális helyzet és a hiteldinamikák tartósabb romlása, amit az alappályánál kedvezőtlenebb irányba mutató GDP kockázati eloszlásban jelenik meg. A rövid távú gazdasági teljesítmény szempontjából további lefelé mutató kockázatot jelent - az ország külső finanszírozási helyzetén azonban javít -, ha a háztartások a növekvő jövedelembizonytalanság miatt az alappályában feltételezettnél erőteljesebben növelik megtakarításaikat.

A jegybanki gárda prognózisában a továbbra is gyenge, és csak jövőre lassan javuló külső konjunktúra, a hitelkínálat szűkülése, valamint a rövid távon a gazdaságot visszahúzó kormányzati csomag miatt a hazai gazdaság visszaesésére számít az elkövetkező két évben. Idén 3,5, jövőre pedig fél százalékkal zsugorodhat a GDP, ráadásul a fennálló kockázatok még gyatrább gazdasági teljesítmény irányába mutatnak.

További kiigazításra van szükség

A vártnál erőteljesebb gazdasági visszaesés a kormányzatot költségvetési intézkedések meghozatalára késztette. Ezek részben a rövid távú kiigazítást, részben pedig egy finanszírozási szempontból fenntarthatóbb államháztartás kialakítását szolgálják. Az MMB szakértői a prognózisukban a február 16-án bejelentett intézkedéscsomag megvalósulásával számolnak, ami a munkát terhelő adók mérsékléséből, az indirekt adók emeléséből, illetve a költségvetés kiadásainak visszafogásából áll.

Mivel a kormányzati csomag a termelő tevékenységek nettó állami elvonását mérsékli a nem termelő tevékenységekkel szemben, így a magyar gazdaság növekedési potenciálja és a reálgazdasági felzárkózás szempontjából hosszú távon kedvező hatással bír. Csökkentve a vállalati szektor adóterhelését, a költségvetési intézkedések egyik oldalról élénkítik a munkakeresletet és a beruházásokat. Az indirekt adók emelése és a kiadási intézkedések azonban átmenetileg a lakosság rendelkezésre álló jövedelmét és fogyasztási kiadásait is mérséklik, és így az első két évben erősítik a GDP visszaesését. 2011-től azonban a kínálati oldali tényezők dominanciája kezdhet majd érvényesülni.

A bejelentett kormányzati intézkedések a jelenlegi információk alapján elegendőnek tűnnek a 3 százalék alatti GDP-arányos hiánycél eléréséhez a jegybank szakértői szerint, 2010-re azonban a 3 százalék alatti hiány tartásához további részletes intézkedések kidolgozására lehet szükség. Alapelőrejelzésükben idénre 2,9, jövőre 3,3 százalékos államháztartási deficitet jósolnak.

Kedvező az inflációs környezet

Az MNB stábja úgy számol, az infláció az év második felében 3 százalék fölé emelkedhet. Ennek azonban elsődleges oka a kormányzati áfa- és egyéb indirektadó-emeléseinek hatása, míg az adóintézkedésektől megtisztított infláció a teljes előrejelzési horizonton a 3 százalékos inflációs cél alatt maradhat. Idén 3,7, jövőre 2,8 százalékos lehet a drágulás, azonban az alappályához képest összességében enyhén felfelé mutató inflációs kockázatokat látnak az MNB szakértői.