Nagyot zuhant az OTP

2009.02.25. 14:32 Módosítva: 2009.02.25. 17:16
Reggel még 4,7 százalékos pluszban nyitott az OTP Bank részvényeinek árfolyama. Az egész napos esés után délután fél háromra többéves mélypontra esett vissza a papírok értéke. A részvényekkel 1460 forintos áron is kereskedtek.

Az elmúlt időben szinte nem telik el hét, amikor az OTP ne döntene több éves negatív csúcsokat. Ez most sem történt máshogy, az OTP részvényeinek árfolyama 1460 forintos mélységig zuhant, ezzel újabb lélektani határt lépett át a papír. A kereskedést fel is függesztették négy óra előtt néhány perccel, mert tíz százalékot esett az előző záráshoz képest. Napon belül pedig majdnem 15 százalékos a zuhanás. A kereskedés újraindulása után nem állt meg a zuhanás, a mélypont 1420 forint volt.

Zárásra végül 1515 forintig erősödött az OTP részvények árfolyama, ami 6,7 százalékos mínuszt jelent az előző napi záráshoz képest.

Az árfolyam ma nagy sávon mozgott, reggel még 4,7 százalékos pluszban nyitott, 1700 forintért kereskedtek a részvényekkel. A reggeli optimizmus oka, hogy tegnap nagyot menetelt az amerikai tőzsde és ez valamennyi európai részvényre kihatott. Az optimizmus azonban Magyarországon nem tartott sokáig. Az OTP Bank részvényeinek árfolyama egész nap folyamatosan esett, átlagos forgalom mellett.

Egy hete esett először kétezer forint alá az OTP árfolyama és az elmúlt egy hétben nem is tudott e szint fölé emelkedni. A múlt héten többször fel is kellett függeszteni a tőzsdei kereskedést, mert a zuhanás elérte a tíz százalékot. A bankpapírok árfolyama a válság kezdete óta lényegében a negyedére esett: a válság kirobbanását megelőző hónap utolsó napján, szeptember 30-án még 6110 forinton zárta a kereskedést.

A papír napon belüli 10 százalékos esésében szerep játszhatott, hogy a nemzetközi piacok egész nap csorognak lefele, s úgy látszik, hogy a Bank of America pesszimizmusa jobban rányomja a bélyeget a kereskedőre, mint a Nomura optimizmusa – írja a Portfolio. Az OTP negatív szereplését erősíti, hogy Ukrajnáról sorban jönnek ki a rossz hírek, az ukrán CDS spread már 4000 bázispont felett van.

A papír forgalma ugyanakkor csak kevéssel haladja meg az elmúlt 30 nap átlagos értékét, tehát nem beszélhetünk arról, hogy hatalmas forgalom mellett öntik.

Napok óta terjed befektetői körökben az a mondás, miszerint "amit ma megtehetsz, azt halaszd el két nappal", árulta el Nyári Zsolt, a KBC üzletkötője. Ezt tipikusan az OTP részvényekre találták ki a piacon, melyekkel kapcsolatban a jelenlegi zuhanást már túlfeszítettnek véli a szakértő. Szerinte a pánikszerű öntést egy technikai visszakorrekció követhet a következő napokban – írja a Portfolio.hu.

A szakértő korábban többször is szkeptikusan nyilatkozott a hazai bankpapírokkal kapcsolatban, azonban elmondása szerint most a kockázatkedvelőbb befektetőknek már akár érdemes lehet vételekkel próbálkozni. "Ma fogalmazódott meg bennem, hogy az 1,580 forintos szint elestével ma vagy holnap már érdemes lehet belevenni a papírokba."

Nyári Zsolt ugyanis úgy véli, hogy a jelenlegi pánikszerű eladások, melyek leginkább talán a gyér hazai makrokörnyezettel magyarázhatóak (a mostani OTP zuhanást a meglévő információk nem indokolják), túlfűtöttnek tekinthetők. "Véleményem szerint a jelenlegi lejtmenetben még azok is eladják a részvényeket, akik örök befektetésként vették azokat. Bár sose voltam vételbarát, erre most azt kell mondanom, hogy szűk stop loss szinttel érdemes lehet egy technikai korrekciót meglovagolni az árfolyamban." A szakértő szerint trendfordulóról persze még korai lenne beszélni, egyszerűen technikai visszakorrekciót vár.

Az OTP részvényeinek mai jelentős, napon belül 16 százalék körüli esése mögött alapvetően az Ukrajnából érkező híreket sejti Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletfejlesztési igazgatója. Tegnap este, a piaczárás után bejelentették, hogy az ukrán jegybank 8 ottani bankot felügyelet alá vont és megtiltották a betétek kifizetését 6 hónapig, ma pedig a Standard & Poor's leminősítette keleti szomszédunkat. Tudvalevő, hogy az OTP-nek van Ukrajnában leánybankja, márpedig ha egy országban a makrokockázatok nőnek, az az ottani bank eredményességét is negatívan befolyásolja, hiszen emelkedhet a hitelt vissza nem fizetők aránya, ezen keresztül pedig az OTP részvényeire is nyomást gyakorol a romló ukrán makrokörnyezet - magyarázza Szegner Balázs. Az OTP-papírok mai zuhanása mögötti „ukrán hatást" támasztja alá az is, hogy Magyarországról ma nem jöttek ki rossz hírek, a forint stabilnak mutatkozott az euróval szemben, az állampapírpiac csendes volt. A mai árfolyammozgást nem lehet elsősorban a régiós okokra visszavezetni, mint ahogyan azt fel lehetett hozni például a múlt héten, mivel ma a régiós bankpapíron vegyesen mozogtak, az Erste papírjai 3 százalékos pluszt mutattak délután 4 óra tájban, a lengyel PKO banké stagnáltak, a Raiffeisen-részvények 3 százalékos csökkenést szenvedtek el addig - fűzi hozzá a szakember.

Szegner szerint hangulati kereskedésre kell felkészülnünk a következő napokban, az árakat ezen néhány napos intervallumban elsősorban a hangulati tényezők mozgathatják. Ez azt is jelenti, hogy nehéz előre jelezni a részvényár mozgását. Jól mutatja, mennyire képlékeny a piac értékítélete az OTP-ről, hogy ma két célár is napvilágot látott az OTP-részvényekre vonatkozóan, az egyik 1222 forintos, a másik viszont a mostani árfolyamnál is lényegesen magasabb, 4600 forintos árat tart elképzelhetőnek 12 hónap múlva. Bármilyen meglepőnek is tűnhet, mégis apró jele lehet a fordulatnak, hogy hosszú idő óta ma jelent meg az első olyan célár, amely a piaci árat alulmúlja - véli Szegner.