Tiszaújvárosban 900 embert rúgnak ki

2009.02.25. 11:36 Módosítva: 2009.02.25. 12:00
Megrendelésállományának csökkenése miatt elküldi dolgozóinak negyedét, 900 embert a tiszaújvárosi Jabil Circuit Magyarország Kft. A cég a várost egyelőre nem tájékoztatta a lépésről, így nem tudni, a város tud-e hasonlóan ügyesen lobbizni, min Kazincbarcika, ahol elérték, hogy kormányzati támogatást kapjon, így ne küldjön el 550 dolgozót a Borsodchem.

Összesen kilencszáz embert bocsát el az amerikai Jabil konszern a tiszaújvárosi gyárából – tájékoztatta a cég az MTI-t szerdán. A cég közleménye szerint a gazdasági válság nyomán a csökkenő megrendelések miatt kialakult helyzet következtében a Jabil újragondolja mind a működését, mind a méretét.

A legnagyobb munkaadó a városban

A cég a vevői megrendelésekhez igazítja tiszaújvárosi gyárában a foglalkoztatottak létszámát, így nem hosszabbítják meg összesen 900 kölcsönzött és saját állományban lévő, határozott idejű munkaszerződéses dolgozójuk szerződését. Az elektronikai iparágban tevékenykedő Jabil jelenleg több mint 4000 embert foglalkoztat Tiszaújvárosban.

A vállalat ezzel a város legnagyobb munkáltatója, és egyik legnagyobb helyiadó-fizetője: iparűzési adója évente százmillió forint nagyságrendű – tudta meg az Index a tiszaújvárosi polgármesteri hivatalban.

A városháza – ahol egyelőre még megbecsülni sem akarták kérdésünkre, mekkora adóbevétel-kiesést jelent a vállalat megrendelésállományának csökkenése – a cégtől eddig nem kapott hivatalos értesítést a létszámleépítésről, Koscsó Lajos polgármester is újságíróktól értesült a hírről.

Nem tudni, mit lehet tenni

A leépítésről szóló tájékoztatás hiányában a város vezetése egyelőre azt sem tudja, milyen eszközzel segíthetik az állásukat elvesztőket, vagy tehetnek-e valamit azért, hogy a tervezettnél kisebb legyen a létszámcsökkentés.

Mint ismeretes, a szintén Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Borsodchem a héten jelentette be: sikerült megállapodnia a kormánnyal olyan állami támogatásról, ami lehetővé teszi, hogy elhalassza a február elején beharangozott 550 fős elbocsátást, és csak nyugdíjasokat küldjön el korkedvezményes nyugdíjjal.

30 ezer közelében az elbocsátásszámláló

Az Index elbocsátásszámlálója a mostani bejelentés nyomán – a korrigált Borsodchem-adattal is – megközelítette a 30 ezret. Ebben az adatban csak azok a leépítések szerepelnek, amelyek a lapunk tudomására jutottak, és azokat vagy a cégek, vagy más hivatalos szervezetek megerősítették.

Így jellemzően kevés adat szerepel benne a kkv-k esetenként néhány fős, összességében azonban vélhetően több ezer embert érintő elbocsátásairól (a becslést arra alapozzuk, hogy az Opten adatai szerint február 24-ig 2289 cég ellen indult felszámolási eljárás). Van több olyan cég is, amely elbocsátásairól a napokban kaptunk bejelentést, és azok valódiságát még ellenőrizzük. Ha tud olyan cégről, amely nem szerepel a listánkon, az alábbi űrlap kitöltésével vagy egy e-mail elküldésével segíthet nekünk.