Bezár a Bakony Préstechnika és egy Roto Elzett-gyár

2009.02.26. 07:44 Módosítva: 2009.02.26. 12:26
A Napi Gazdaság szerint bezár a Bakony Művek által alapított Bakony Préstechnika, a cég eszközeit eladják, 250 dolgozója utcára kerül. Szintén leépítés várható egy szolnoki autóipari cégnél, értesült a Világgazdaság, amely szerint bezárhat egy lövői vasalatgyár is.

Frissítés: A Világgazdaság információival szemben mégsem zár be a Roto-Elzett lövői gyára, és elbocsátásokat sem terveznek, de 10 százalékos értékesítési visszaeséssel számolnak.

Március végén bezárják a Bakony Művekhez köthető Bakony Préstechnika (BP) Kft.-t - erősítette meg a Napi információit Somogyi Ferenc, a cég felszámolását végző TM-Line Zrt. vezérigazgatója. A társaság valamennyi, kétszázötven dolgozójának felmondtak, a csoportos létszámleépítésről a területileg illetékes munkaügyi központot már tájékoztatták.

Azért döntöttek így, mert a rövid életű, ám nehéz sorsú cégre a legutóbbi, harmadik pályázati fordulóban csupán egyetlen ajánlat érkezett, ám az is érvénytelen volt. A jelenlegi körülmények között a termelést már nem tudják fenntartani. A TM-Line 900 millió forintos nettó irányáron hirdette meg a bérelt üzemben dolgozó társaság gépeit és eszközeit, valamint a raktáron lévő alkatrészeket és készleteket.

A világ nagy autógyárainak elsősorban préselt fém alkatrészeket előállító céget - két másik társasággal együtt - 2006 tavaszán hozta létre a Bakony Művek Autóalkatrész-gyártó Zrt. A jövő már a cég születésekor sem ígért túl sok jót, mert a nehéz pénzügyi helyzetben lévő anyavállalatától 350 milliós adósságot örökölt.

Működésének első évét több mint 400 millió forintos veszteséggel zárta. Miután a Bakony Művek felszámolási eljárás alá került, csakhamar kiderült, a patinás cégnek a BP 99,98 százalékos üzletrészcsomagja az egyetlen magmaradt, értékes vagyoneleme. Ezért a TM-Line, amely a Bakony Művek felszámolója is, már tavaly tavasszal megpróbálta értékesíteni a BP-t, de a tranzakció kútba esett.

Nem sokkal később egy 1,4 milliárdos lejárt határidejű követelés miatt a BP ellen is felszámolási eljárást kezdeményezett a Bakony Művek korábbi tulajdonosához, a Bankár-csoporthoz kötődő FBC Ingatlanhasznosító Kft. Ez a társaság volt a tulajdonosa annak az ingatlannak, amelyben a BP működött.

A Világgazdaság úgy tudja, hamarosan elbocsátások lehetnek a szolnoki Eagle Ottawánál is, a gépkocsi-kiegészítőket gyártó cég 150 embert küld el. A Roto Elzett vasalatgyár szintén drasztikus lépésre készül, az információk szerint bezárja lövői gyárát. Ezzel több mint 500 dolgozó veszítheti el a munkáját, írja a lap.

Az újabb leépítésekkel az Index elbocsátásszámlálója már 30 ezer közelébe emelkedett. Ebben az adatban csak azok a leépítések szerepelnek, amelyek a lapunk tudomására jutottak, és azokat vagy a cégek, vagy más hivatalos szervezetek megerősítették.

Így jellemzően kevés adat szerepel benne a kkv-k esetenként néhány fős, összességében azonban vélhetően több ezer embert érintő elbocsátásairól (a becslést arra alapozzuk, hogy az Opten adatai szerint február 25-ig 2343 cég ellen indult felszámolási eljárás). Van több olyan cég is, amely elbocsátásairól a napokban kaptunk bejelentést, és azok valódiságát még ellenőrizzük. Ha tud olyan cégről, amely nem szerepel a listánkon, az alábbi űrlap kitöltésével vagy egy e-mail elküldésével segíthet nekünk.