Így buktunk el tavaly 450 milliárdot

2009.02.26. 07:32
Hiába invesztált tavaly 157 milliárdnyi friss pénzt a lakosság tőzsdei részvényekbe, a háztartások részvényeken és befektetési jegyeken összesen 450 milliárdot vesztettek. Vagyis lakosonként nagyjából 45 000 forintnyi megtakarítás úszott el év végéig a válságon.

A magyar háztartások számára 2008 befektetései terén annus horribilis, azaz a borzalmak éve volt - derül ki az MNB nemrég közzétett értékpapír-statisztikájából. A családi portfóliókban 2007 utolsó napjaiban még 342 milliárd forint árfolyamértékű részvény és 2225 milliárd forint értékű befektetési jegy lapult.

A részvények a tavalyi év mind a négy negyedében veszteséget hoztak tulajdonosaiknak, az év folyamán összesen 237 milliárdot (ebből 129 milliárdot az utolsó három hónapban). A zuhanó árfolyamok újabb és újabb befektetésekre sarkallták a magyarokat, az év folyamán 157 milliárd forintnyi friss lakossági pénz áramlott a részvénypiacra. 2008 utolsó tőzsdenapján (amióta a BUX újabb 20 százalékot esett szerdáig), a BÉT-en forgó 3530 milliárd forint értékű részvényből 262 milliárd, vagyis már 7,4 százalék volt a háztartások portfóliójában.

A számokból kitűnik - és ez elég mellbevágó -, hogy a 2007 végén részvényportfólióban lévő és a tavaly berakott összesen 509 milliárd forintból mindössze 262 milliárd maradt. A veszteség mértéke egyébként alatta marad a BUX éves esésének, vagyis a hazaiak relatíve valamivel jobban teljesítettek, mint a külföldi nagybefektetők, ami azért vigasztaló.

A lakosság persze nem csak a tőzsdei részvényeken tudott veszteni. A befektetési jegyekben tartott háztartási megtakarítások az első negyedévben még nőttek ( 51 milliárddal), azóta viszont 375 milliárddal csökkentek a 2007 végihez képest. (Az év eleji állomány 12 százalékát visszaváltották.) A jegyeken elszenvedett árfolyamveszteség pedig az év folyamán 213 milliárd forintra rúgott.

A részvényárfolyamok zsugorodása a letétkezelői adatokon is meglátszik. Az utolsó negyedévben csaknem 2 ezer milliárd forinttal csökkent a letétkezelőknél lévő értékpapír-állomány (29 ezer milliárdról 27 ezer milliárdra), ám ez még mindig eléri a GDP teljes tavalyi összegét.

A legnagyobb letétkezelő változatlanul az UniCredit Bank Hungary Zrt., amely egymaga 3580 milliárd forint értékű értékpapírt tart - ha nem is trezorjaiban, de számítógépein, a kezelt állomány csaknem egésze ugyanis már dematerializált. Az állomány tizedével a második helyen az OTP áll, a sorrend nem változott.