Erdei: Túl puha a Gyurcsány-csomag

2009.02.27. 08:21 Módosítva: 2009.02.27. 08:21
Túl puhának tartja a miniszterelnök múlt hétfőn bejelentett elképzeléseit az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. Erdei Tamás reméli, hogy a Reformszövetség javaslataival ötvözve már fel lehet készülni a mostani válság leküzdésére. Hozzátette: az elmúlt jó néhány év monetáris és fiskális politikájának bűne, hogy a lakosság és a vállalatok devizában adósodtak el.

Túl puhának tartja a kormányfő múlt hétfőn bejelentett javaslatait az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. A Bankszövetség volt elnöke úgy véli: a Reformszövetség elképzeléseivel ötvözve azok alkalmasak lehetnek arra, hogy a magyar gazdaság felkészüljön a válság utáni időszakra. Erdei Tamás az Infó rádióban arról is beszélt: az országnak szembe kell néznie azzal, hogy valaki más finanszírozta az eddigi jólétet.

"Túladósodtunk, magasabb szinten éltünk és magasabb szinten volt a szociális ellátásunk, mint amit megengedhettünk magunknak. Kezdtük leszoktatni az embereket a munkáról, azokat pedig, akik a jövedelmet termelik, nagyon magas adóelvonással terheljük" - magyarázta az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: az lenne a dermesztő, ha megmaradna a jelenlegi rendszer.

Erdei Tamás úgy véli: nagyon fájdalmas lesz a kiigazítás, de jobb gyorsan túl lenni rajta, mint elhúzni. Nevezze a miniszterelnök dermesztőnek vagy az ellenzék megszorítónak a javaslatokat, azok megvalósítására szükség van. A józanul gondolkodó emberek tudják, hogy ez így nem mehet tovább - fűzte hozzá az MKB Bank elnök-vezérigazgatója.

De miért devizában?

Négy-öt évvel ezelőtt, amikor Magyarországon megkezdődött a svájci frank alapú hitelek elterjedése, még nem lehetett látni a gazdasági válság előjeleit, ezért nem is lehetett felkészülni a krízisre, vagy arra, hogy a frank ennyire megerősödik majd az euróhoz képest - mondta Erdei Tamás.

Igaz, hogy az utóbbi időben a forint gyengülése miatt megemelkedtek a törlesztőrészletek, ám korábban évekig lényegesen kedvezőbb feltételekkel lehetett deviza-, mint forinthitelhez jutni - hangsúlyozta a bankvezető, akinek meggyőződése, hogy a magyar fizetőeszköz visszaerősödik.

Duplán értékelnek le

Az már az elmúlt jó néhány év monetáris és fiskális politikájának bűne, hogy a lakosság és a vállalatok devizában adósodtak el. Az óriási költségvetési hiány miatt magas kamatszintet kellett kialakítani, az ország túlköltekezett, és olyan pénzből élt és költött, amely nem volt az övé. Ennek az árát most, a válság idején kérik meg - magyarázta Erdei Tamás.

Duplán értékelik le Magyarországot, ez áll az alacsony forintárfolyam hátterében, és emiatt beszélnek nagyon kritikusan a térség jövőjéről - fűzte hozzá az MKB Bank elnök-vezérigazgatója.