Sikeres volt a jegybanki tender

2009.03.03. 07:39 Módosítva: 2009.03.03. 07:41

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hat hónapos euró-forint devizacsere (fx-swap) tenderére a múlt héten lejárt határidőre hét hazai bank összesen 2,81 milliárd euró értékben jelentkezett.

A hosszabb lejáratú likviditást lehetővé tevő eszköz tegnaptól áll a bankok rendelkezésére. A tenderen részt vevőknek vállalniuk kellett, hogy belföldi vállalati hitelállományukat 2009 folyamán legalább a 2008. év végi szinten tartják. Követelmény volt még, hogy legalább az igényelt keretösszeg erejéig új, hosszú lejáratú (éven túli), külföldről származó forrást vonjanak be, illetve csökkentsék a külfölddel szembeni követeléseiket.

Az MNB célja az eszközzel, hogy a vállalati hitelezés területén jelenleg megfigyelhető feszültségek oldódjanak. Ennek érdekében tegnap újabb likviditásnövelő lépést jelentettek be: három hónapos euró-csereügyletet is elindítanak.

Ezt március 9-től visszavonásig a hat hónapos tenderek céljára elkülönített 5 milliárd eurós keretből igénybe nem vett összeg erejéig nyújtják. A maximálisan elfogadható mennyiség jelentkezőnként 100 millió euró. Ezeken a tendereken külön feltételek nélkül indulhatnak a belföldi hitelintézetek.